În anii ’30, femeile care voiau o siluetă de invidiat erau încurajate să folosească un săpun-minune, iar dieta făcea furori în lume. În ciuda pretinselor miracole, săpunul nu topea grăsimea. Era făcut din ingrediente obişnuite, care nu aveau nici o legătură cu slăbitul.
O dietă care are adepţi chiar şi acum este cea popularizată de supermodelul Kate Moss în anii 90. Rujul, aerul curat, lumina şi ceaiurile ar fi calea spre un trup sculptat.
„Puteţi să creşteţi succesul dietei voastre cu ajutorul rujului. Vă daţi cu un ruj strident, apoi nu mâncaţi nimic, ca să nu îl stricaţi”, spunea modelul.
Susţinătorii spun că acest stil de viaţă poate fi menţinut timp de câteva luni de zile, dar decesele survenite în urma acestei aşa-zise diete nu sunt de ignorat.
O altă dietă ciudată este cea lansată de Horace Fletcher. Acesta susţinea că hrana trebuie mestecată de cel puţin 32 de ori înainte de a fi înghiţită. Nutriţionistul a murit la 69 de ani, lăsând în urmă o avere impresionantă adunată de la credulii care i-au cumpărat cărţile.
Dieta cu tenie a avut mare succes în secolul 20. De ce să te oboseşti să-ţi alcătuieşti o dietă sănătoasă, când poţi să îţi umpli corpul de paraziţi? Teniile erau vândute ca pastile în scopuri dietetice, iar sloganul era „mănânci mai mult, dar cântăreşti mai puţin”. Totuşi, când au început să apară şi efectele adverse, precum leşinuri, meningită sau demenşă, acestea au fost interzise de guvernul american.
Dieta cu vată a fost foarte populară printre modelele disperate să-şi menţină silueta pentru a rămâne în top. Pentru a uita de foame, tinerele obişnuiau să înghită un ghem de vată cu zero calorii şi cu un gust chiar grozav, dacă îţi place gustul de „nimic”.