Contrar prejudecăţilor, taxele ciudate nu sunt rezultatul unor vechi legi, multe dintre ele scoase din uz. Unele dintre ele sunt cât se poate de noi, cum este cazul uneia introduse în 2021 în SUA. Ei bine, conform IRS (fiscul american), trebuie declarate și veniturile din activități ilegale, dând ca exemplu traficul de droguri „dacă provin din munca independentă”. De asemenea, „dacă furi proprietatea cuiva, trebuie să raportezi valoarea justă de piață a acesteia”, asta dacă „nu o returnezi proprietarului de drept”.
Revenind la taxele vechi, în Roma Antică era în vigoare o taxă pe urină, asta deoarece urina umană era o marfă valoroasă, folosită pentru bronzare, spălarea rufelor sau chiar periatul dinților. Persoanele cu spirit antreprenorial au început să o colecteze, în speranța de a face profit, dar împărații Nero și Vespasian au sesizat şi au introdus o taxă pe achiziția de urină.
În urmă cu aproape 1.000 de ani, în Anglia, dacă nu voiai să mergi la război trebuia să plăteşti ceea ce se numea „scutage”, cunoscută drept taxă de lașitate. Ceea ce a început în 1100 ca astfel de taxă, a evoluat ulterior într-un impozit pe pământul cavalerilor până la finalul secolului XIII. S-a transformat apoi într-o amendă uriașă, până în secolul al XIV-lea.
Tot în Anglia, dar în 1784, Guvernul englez a încercat o taxă pe pălăriile bărbaților. Taxa percepută depindea de valoarea accesoriului.
Mai recent, în încercarea de a occidentaliza societatea rusă, în 1698 țarul Petru cel Mare a pus o taxă pe ceea ce considera a fi de modă veche: barba. Cei care optau să-și păstreze barba, primeau un jeton ca dovadă a plății, pe care erau inscripționate cuvintele: Barba este o povară de prisos. Regele Henry al VIII-lea a introdus o taxă similară, dar suma era în funcție de statutul bărbatului în societate. Prin urmare, părul facial a devenit rapid un simbol al statutului.
Citeşte şi TAXE şi IMPOZITE 2022. Cine obţine bonificaţia de cel puţin 10%
Una dintre cele mai ciudate taxe este consemnată în India, în statul Kerala de astăzi, unde pentru o scurtă perioadă femeile de castă inferioară erau obligate să plătească pentru a-și acoperi sânii în public. Taxa era justificată în ochii autorităţilor deoarece femeile din clasele inferioare „nu aveau voie să poarte în public haine care să le acopere părţile superioare”.
Una dintre cele mai vechi taxe cunoscute provine însă din Egiptul antic, unde era impozitat uleiul de gătit. Oamenii nu aveau voie să-l refolosească, astfel încât nu aveau de ales decât să cumpere, deoarece era vândut doar de către faraon. Cei care colectau taxele și scribii vizitau casele oamenilor pentru a se asigura că nu refoloseau grăsimea sau foloseau alternative mai ieftine a uleiului de gătit, scrie ziarulunirea.ro.