Cele mai ciudate taxe impuse oamenilor de-a lungul timpului. De la taxa pe laşitate, la cea pe modestie, pentru femeile care nu voiau să umble cu sânii goi în public

Lumea s-a confruntat cu o serie de taxe ciudate de-a lungul timpului, oamenii fiind obligaţi să plătească biruri pe lașitate sau chiar pe modestie.
Daniel Spătaru
16 ian. 2022, 20:46
Cele mai ciudate taxe impuse oamenilor de-a lungul timpului. De la taxa pe laşitate, la cea pe modestie, pentru femeile care nu voiau să umble cu sânii goi în public

Contrar prejudecăţilor, taxele ciudate nu sunt rezultatul unor vechi legi, multe dintre ele scoase din uz. Unele dintre ele sunt cât se poate de noi, cum este cazul uneia introduse în 2021 în SUA. Ei bine, conform IRS (fiscul american), trebuie declarate și veniturile din activități ilegale, dând ca exemplu traficul de droguri „dacă provin din munca independentă”. De asemenea, „dacă furi proprietatea cuiva, trebuie să raportezi valoarea justă de piață a acesteia”, asta dacă „nu o returnezi proprietarului de drept”.

Revenind la taxele vechi, în Roma Antică era în vigoare o taxă pe urină, asta deoarece urina umană era o marfă valoroasă, folosită pentru bronzare, spălarea rufelor sau chiar periatul dinților. Persoanele cu spirit antreprenorial au început să o colecteze, în speranța de a face profit, dar împărații Nero și Vespasian au sesizat şi au introdus o taxă pe achiziția de urină.

În urmă cu aproape 1.000 de ani, în Anglia, dacă nu voiai să mergi la război trebuia să plăteşti ceea ce se numea „scutage”, cunoscută drept taxă de lașitate. Ceea ce a început în 1100 ca astfel de taxă, a evoluat ulterior într-un impozit pe pământul cavalerilor până la finalul secolului XIII. S-a transformat apoi într-o amendă uriașă, până în secolul al XIV-lea.

Tot în Anglia, dar în 1784, Guvernul englez a încercat o taxă pe pălăriile bărbaților. Taxa percepută depindea de valoarea accesoriului.

Mai recent, în încercarea de a occidentaliza societatea rusă, în 1698 țarul Petru cel Mare a pus o taxă pe ceea ce considera a fi de modă veche: barba. Cei care optau să-și păstreze barba, primeau un jeton ca dovadă a plății, pe care erau inscripționate cuvintele: Barba este o povară de prisos. Regele Henry al VIII-lea a introdus o taxă similară, dar suma era în funcție de statutul bărbatului în societate. Prin urmare, părul facial a devenit rapid un simbol al statutului.

Citeşte şi TAXE şi IMPOZITE 2022. Cine obţine bonificaţia de cel puţin 10%

Una dintre cele mai ciudate taxe este consemnată în India, în statul Kerala de astăzi, unde pentru o scurtă perioadă femeile de castă inferioară erau obligate să plătească pentru a-și acoperi sânii în public. Taxa era justificată în ochii autorităţilor deoarece femeile din clasele inferioare „nu aveau voie să poarte în public haine care să le acopere părţile superioare”.

Una dintre cele mai vechi taxe cunoscute provine însă din Egiptul antic, unde era impozitat uleiul de gătit. Oamenii nu aveau voie să-l refolosească, astfel încât nu aveau de ales decât să cumpere, deoarece era vândut doar de către faraon. Cei care colectau taxele și scribii vizitau casele oamenilor pentru a se asigura că nu refoloseau grăsimea sau foloseau alternative mai ieftine a uleiului de gătit, scrie ziarulunirea.ro.

Citeşte şi Ungaria anunță cea mai mare reducere de impozite din istoria sa: returnează câte 900 de euro pentru toţi părinţii, iar tinerii sub 25 de ani sunt scutiţi de taxe. Se reduce şi impozitul pe salariu

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Avertisment pentru cei care stau în blocuri construite înainte de 1990. S-a demontat un mare mit: “N-am reușit să găsim nicio clădire care să aibă așa ceva”
Capital.ro
Marele actor a murit. Este doliu în televiziune. A cucerit milioane de telespectatori
Playtech.ro
Cum a fost fotografiat Ilie Bolojan la înmormântarea Papei Francisc! Imaginile vorbesc de la sine, a fost surprins...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colțul de rai ascuns din România. O comoară neprețuită de care puțini știu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Silviu Predoiu a dezvăluit totul: Am mai spus acest lucru
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Papa Francisc a ajuns alături de Hristos! Imaginile care au făcut înconjurul lumii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte