Iată câteva dintre cele mai ciudate tradiţii de Crăciun din întreaga lume.
Dacă aţi crezut că cel mai rău lucru posibil e să fii pe lista neagră a lui Moş Crăciun, înseamnă că nu aţi auzit de noaptea lui Krampus. Considerat „fratele malefic” al Moşului, Krampus s-ar ocupa de pedepsirea copiilor care nu au fost cuminţi. Pe 5 decembrie oamenii se costumează în personaje înfricoşătoare, alergă pe stradă şi lovesc cu bâte tot ce întâlnesc. Legenda lui Krampus îşi are originile în regiunile montane şi este răspândită în Austria, Bavaria, Slovenia şi Austria.
În Spania, o tradiţie străveche spune că, în preajma Crăciunului, se construieşte un staul sau un sat care să imite Betleem-ul. Dar alături de Maria, Iosif şi Iisus copilul apare în scenă şi un Caganer, mai exact un personaj care îşi face nevoile.
Caganer-ul este o figură comună reprezentând un bărbat aflat în procesul…defecaţiei. El stă undeva într-un colţ al ieslei, cu pantalonii lăsaţi în vine şi o grămadă de excremente sub el. Figurina a evoluat în ultima vreme, ajungând să ridiculizeze celebrităţi, politicieni şi chiar pe Moş Crăciun, potrivit Historia.
În Catalonia, Caga Tio, buşteanul cu rol de a „defeca” dulciuri (eng. ”pooping log), este o tradiţie foarte răspândită. Aceasta presupune scobirea unui butuc, care este apoi fixat pe nişte bârne de lemn. I se pictează o faţă, iar în fiecare seară începând cu 8 decembrie Caga Tio este hrănit şi acoperit cu o păturică pentru a nu răci.
Citeşte şi: Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun. Cine pune mâna pe mătură are ghinion tot anul 2022
În Ajunul Crăciunului, Caga Tio este aşezat în şemineu, bătut cu un băţ şi i se ordonă „defecarea”. Mai mult, este încurajat şi prin numeroase cântecele. Astfel din Caga Tio ies dulciuri, nuci, brânză sau alune.
În Ajunul Crăciunului, fetele nemăritate din Cehia apelează la o metodă de ghicit tradiţională despre care cred că le va ajuta să-şi prevadă viitorul amoros. Tradiţia spune că ele trebuie să stea cu spatele la uşă şi să arunce un pantof peste umăr.
Dacă acesta cade cu vârful spre uşă, înseamnă măritiş. Dacă pantoful cade cu călcâiul spre uşă, urmeazã un alt an de singurătate.
Tot în Cehia, din bătrâni se spune că numărul celor care stau la masa de Crăciun trebuie să fie obligatoriu par. Iar cine se ridică de la masă înainte de sfârșitul ospățului va muri în anul care urmează!
Din acest motiv, toate platourile cu bucate sunt aduse pe masă înainte de venirea oaspeților, pentru ca gazdele să nu fie nevoite să mai facă drumuri la bucătărie.
În Japonia, Crăciunul nu este prilej de mare sărbătoare, însă datorită unei campanii publicitare a KFC, sărbătoarea a fost transformată într-un mod inedit. Pe 25 decembrie, japonezii se strâng cu familia în restaurantele fast-food, obiceiul devenind atât de popular încât sunt făcute rezervări cu luni înainte.
O legendă din Norvegia spune că în noaptea de Crăciun ies la iveală tot felul de vrăjitoare şi spirite malefice, care caută mături pe care să zboare. Pentru a alunga vrăjitoarele se ascund toate măturile, iar uneori se mai trage un foc de armă pentru a le speria.
În Caracas, credincioşii se duc la slujbă foarte de dimineaţă în perioada dintre 16 şi 24 decembrie. Nu este atât de bizar pentru o populaţie majoritar catolică. Bizar este că merg la catedrală pe role.
Străzile sunt blocate pentru maşini până la 8 dimineaţa şi copiii, în noaptea de dinainte, leagă un capăt de sfoară de degetul mare şi lasă celălalt capăt sã atârne pe fereastră. Astfel, când trec patinatorii dimineaţa, le dau un impuls şi celorlalţi.
In Caracas, the largest city in Venezuela, you could participate in an unique tradition by joining the locals in roller-skating to church on the morning of Christmas Eve, then collectively roller-skating back to their homes and eating tamales! pic.twitter.com/SxUrD8SUWf
— UNCW Study Abroad (@UNCWStudyAbroad) December 24, 2018
În Ucraina, pomul de Crăciun este decorat cu tot felul de ornamente, unele mai puţin tipice. De pildă, se ascund în brad un păianjen artificial şi o pânză, iar cel ce le găseşte se spune că va avea noroc. O poveste din popor spune că o vãduvă sărmană nu şi-a putut permite decoraţii costisitoare. S-a trezit în schimb într-o dimineaţă ca să constate că bradul fusese frumos împodobit cu pânza unui păianjen.
Dacă sunteţi în Marea Britanie şi vreţi să vi se împlinească dorinţele, nu trebuie decât să învârtiţi în aluatul pentru budincă. Budinca tradiţională se face din fructe uscate şi nuci, adesea îmbibate în brandy.
În Estonia, oamenii cred că sărbătoarea lor, Joulud, nu are nimic de a face cu Crăciunul, cu toate că asemănările sunt destul de frapante. Un obicei important este acela ca oamenii să aducă acasă un pai care simbolizează ieslea. Se obişnuieşte ca în ajun şi în ziua de Crăciun să se ghicească viitorul. Se spune că în acest timp spiritele strămoşilor îi vizitează pe cei vii. Un alt obicei vechi este acela al saunei.
Citeşte şi: Bianca Drăgușanu s-a ținut de cuvânt. Nu a lăsat-o pe fiica ei, Sofia, la tatăl ei, Victor Slav de Crăciun