Cele mai cumplite pandemii din istoria omenirii – sute de milioane de vieţi curmate

Coronavirusul face mii de victime în întreaga lume în fiecare zi, dar nu este nici pe departe cea mai gravă pandemie care a lovit lumea de-a lungul istoriei.
Filip Stan
22 mart. 2020, 15:55
Cele mai cumplite pandemii din istoria omenirii - sute de milioane de vieţi curmate

Cea mai gravă pandemie din istoria omenirii este Ciuma lui Iustinian, care s-a declanșat în anul 541 după Hristos în Imperiul Bizantin și a provocat peste 100 de milioane de victime, potrivit RIA Novosti. A fost, de altfel, prima pandemie de ciumă numită „bubonică”. Ea a izbucnit în timpului domniei împăratului bizantin Iustinian I.

Primele focare s-ar fi declanșat în Etiopia și Egipt, apoi, prin intermediul canalelor de comerț (Marea Mediterană), boala a ajuns la Constantinopol, după care s-a răspândit în tot Imperiul. Ulterior, epidemia a afectat toată Europa, Africa de Nord, precum și Asia Centrală și de Sud.

Ciuma a făcut ravagii

În Evul Mediu nu se cunoștea originea bolii, din motive clare, având în vedere că nu se știa despre microorganisme. Abia peste mai bine de un mileniu s-a aflat despre ele, odată cu inventarea microscopului. S-a descoperit că ciuma este o boală infecțioasă extrem de contagioasă, provocată de bacteria Yersinia Pestis.

„Moartea Neagră”
Ciuma a lovit din nou în forță omenirea în secolul al XIV-lea, când a provocat peste 50 de milioane de victime. Infecția s-a declanșat în China în 1320, apoi, treptat, a ajuns în Europa, unde a secerat un sfert din populația continentului. Ineficiența metodelor de tratament medievale a dus la scăparea de sub control a situației. Purtătorii maladiei ucigașe erau persecutați și uciși.

La Paris, de exemplu, cadavrele umane erau aruncate în catacombe, care astăzi au devenit muzeu. În alte orașe, morții pur și simplu erau lăsați să zacă în stradă, creînd astfel condiții favorabile pentru răspândirea și mai rapidă a infecției.

În 1665-1666, ciuma a lovit în forță Anglia și a făcut peste 100 de mii de de victime – peste 20% din populația Londrei.

Holera
La fel ca Ciuma, Holera a lovit omenirea în diferite perioade ale istoriei. Boala a apărut încă în antichitate, iar focarele au izbucnit datorită ritualurilor specifice popoarelor Asiei de Sud, care aveau loc în râul Gange. Unul dintre aceste ritualuri este arderea morților pe apele râului, scrie portalul 5-tv.ru.

Boala se manifestă prin diaree puternică și vomă, întrucât este atacat intestinul. Pandemia holerică a depășit hotarele Asiei de Sud în secolul XIX, când a afectat și Imperiul Rus. În timpul Războiului din Crimeea (1853-1856), numărul victimelor a ajuns la un milion.

Ultimul val de epidemie s-a produs în anii 60-70 ai secolului trecut. În vremurile noastre, boala nu mai prezintă pericolul pe care îl reprezenta anterior, datorită dezvoltării medicinii.

Pandemiile secolului XX
Cea mai mare pandemie a secolului trecut este Gripa Spaniolă, care s-a declanșat în 1918 și a curmat în doi ani între 50 și 100 de milioane de vieți. În doar doi ani, s-au infectat 550 de milioane de oameni – pe atunci aproximativ 30% din populația planetei.

Gripa Spaniolă a afectat SUA, Marea Britanie, Franța, dar în special Rusia, unde s-au infectat peste 88 de milioane de oameni.

În timpul Gripei Asiatice din 1968 au murit peste 1,5 milioane de oameni, iar pierderile economice au constituit 32 de miliarde de dolari, potrivit RIA Novosti.

În perioada 2003-2005 a izbucnit cel mai mare focar de gripă aviară. Potrivit OMS, citat de RIA Novosti, s-au contaminat atunci 389 de oameni din 15 țări ale lumii, iar în 246 de cazuri pacienții au murit. Majoritatea cazurilor de contaminare s-a produs după ce oamenii au intrat în contact direct cu păsările infectate.

Iar în 2009 au fost confirmate primele cazuri de grupă porcină H1N1. Înainte de asta, nu au fost înregistrate cazuri de transmitere a virusului la om. În urma pandemiei din 2009-2010 au murit peste 2600 de oameni.

DailyBusiness
Bolojan, anunț de ultimă oră! Consultările cu partidele, moment decisiv pentru viitorul României în Europa!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Zodiile cu succes pe toate planurile până pe 5 martie. Iese soarele pe strada acestor 4 nativi
Capital.ro
Interzis în weekend pentru cei care stau la bloc. Iei amendă de până la 3.000 de lei
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Adevarul
Cinismul înfiorător al armatei lui Putin. Soldați ruși legați de copaci, folosiți ca momeală pentru dronele ucrainenilor
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
Nativii care ies în mare pagubă. Pierd o sumă uriașă
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Anunț important pentru pensionari! Casa Națională de Pensii a anunțat când vor dispărea taloanele de pensii. Nimeni nu se aștepta
Cancan.ro
Acuzații grave la adresa Ancuței, fosta iubită a lui Andrei Perneș. Ce ar fi făcut la înmormântare: „Era toată numai un…”
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu nu poate fi președintele României! Anunțul care cutremură scena politică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Taxa auto, pregătită pentru 1 ianuarie 2026. Cine sunt șoferii care ar putea plăti 2.000 de lei pe an
Președintele Polonez Deschis Să Primească Trupe Americane Dacă Germania Refuză
MediaFlux
125 de lei în PLUS pentru PENSIONARI! BANII se dau în APRILIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Brigitte Macron: ținta conspirațiilor absurde și triumful adevărului în fața dezinformării