Cele mai deliciose reţete cu dovlecei. Pe lângă faptul că sunt foarte delicioşi, dovleceii sunt şi foarte sănătoşi. Aceştia nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră vara.
Citeşte şi Reţetă prăjitură rapidă fără coacere. Nu îngraşă şi se face în cinci minute
Salată de dovlecei
Aveţi nevoie de următoarele ingrediente: patru dovlecei, trei linguri de ulei, trei linguri de oţet sau zeamă de lămâie, patru căţei de usturoi, trei roşii, mărar şi sare după gust.
Mod de preparare
Se spală dovleceii şi se taie cotorul. Coaja verde de rade, după punem dovleceii la fiert în apă sărată. Când sunt gata, se scot şi se pun într-o strecurătoare. Aşteptăm să se răcească, după care îi tăiem felii rotunde. Îi punem într-un bol şi turnăm un sos preparat din ulei, oţet sau zeamă de lămâie, usturoi pisat şi mărar tocat mărunt. Se pune sare după gust. Roşiile se taie felii rotunde și se aranjează în jurul salatierei. Pe fiecare felie se presară puțin mărar tocat.
Mâncare de dovlecei ca în Transilvania
Pentru acest fel de mâncare aveţi nevoie de următoarele ingrediente: un dovlecel de aproximativ 2 kg, o lingură cu untură, o ceapă, două inguri cu făină, o linguriță cu boia, două crenguțe de mărar și cimbru, patru roșii sau o lingură pastă de roșii, patru linguri cu smântână şi sare după gustul fiecăruia.
Mod de preparare
Curăţăm dovlecelul de coajă, după care îl tăiem în jumătate. Scoatem miezul cu semințe, după care se dă prin răzătoarea mare. Adăugăm sare și după o oră se stoarce bine de zeamă. Se încinge untura într-o cratiță, se pune făina și când a devenit galben-aurie se adaugă boiaua și se stinge cu apă, cât să formeze un sos alb mai subțire.
Adăugăm dovlecelul ras şi lăsăm să fiarbă. Când este aproape gata, adăugăm roşiile tocate sau bulionul, mărar și cimbru. Mai lăsăm să fiarbă la foc mic încă 20 de minute. Înainte de a se mânca se adaugă smântâna. Această mâncare se servește cu ochiuri, friganale, chifteleţe după modelul de la punctul 3, friptură etc.
Chifteluțe de dovlecei
Această reţetă este şi mai simplă.
Aveţi nevoie de 900 de g de dovlecei, 200 de g de făină, două ouă, pătrunjel, sare, piper, mărar, 130 ml de untdelemn;
opţional cașcaval ras și smântână
Mod de preparare
Curăţăm dovleceii, după care îi dăm prin răzătoare, se stropesc cu sare și după 15-20 de minute se storc bine, amestecându-se cu ou, făină și verdeață tocată mărunt. Se încinge uleiul, se ia din compoziție câte o linguriță și se pune la prăjit. Se servesc ca garnitură la mâncăruri de legume sau ca mâncare de sine stătătoare. În acest caz se servesc fie cu cașcaval ras deasupra, fie cu smântână.
Citeşte şi Ciorbă de fasole oltenească. Reţetă veche de peste 100 de ani
Dovlecei cu mazăre
Aveţi nevoie de următoarele ingrediente:
600 de g de dovlecei;
300 de g de roșii;
300 de g de mazăre;
1 legătură de ceapă verde;
mărar, pătrunjel, sare, piper;
100 de g de untdelemn
Mod de preparare
Curăţăm dovleceii, îi feliem şi adăugăm sare peste ei. Fierbem mazărea. Între timp, tăiem mărunt o ceapă şi o călim. Când este gata, adăugăm un strat de felii de dovlecei, mazărea preparată cu mărar, apoi roșiile presărate cu pătrunjel și piper. Se toarnă deasupra restul de untdelemn și se dă la cuptor timp de 20-25 de minute. Se servește atât rece, cât şi caldă, cu cașcaval, potrivit stiridinlume.ro.
Dovlecei cu brânză și smântână
Aveţi nevoie de opt dovlecei, două linguri unt, apă sau zeamă de carne, 200 de g de cașcaval ras, o ceașcă cu smântână
Mod de preparare
Radem coaja, după care tăiem dovleceii în lun,g în două. Următorul pas este să-i punem la fiert în apă clocotită cu sare. După ce s-au fiert, se scot şi se scurg bine, apoi se acoperă cu cașcaval ras, apoi se toarnă smântâna și se servesc.
Sperăm că ţi-au plăcut reţetele noastre şi că le vei încerca şi tu!