Cele mai des furate piese auto. Cum îți poți proteja mașina împotriva hoților

Chiar dacă o mașină este parcată într-o zonă bine luminată, tot poate deveni cu ușurință o țintă pentru hoți. Cel mai des hoții fură piesele de mașină care sunt ușor de demontat, pe care le pot vinde ulterior pe piața neagră, le pot transporta în străinătate sau pe care le pot folosi pentru repararea altor vehicule.
Filip Stan
27 iun. 2024, 12:32
Cele mai des furate piese auto. Cum îți poți proteja mașina împotriva hoților

Matas Buzelis, expert automobilistic din cadrul companiei de date auto carVertical, a explicat că hoții vizează de obicei piese de la mașini mai noi, pe care le pot vinde pentru mai mulți bani. De obicei sunt interesați de piese precum catalizatoare, roți și chiar plăcuțe de înmatriculare.

Oglinzile laterale 

Oglinzile auto de ultimă generație pot costa câteva sute de euro, așa că nu este deloc de mirare că sunt căutate de hoți. Oglinzile sunt adesea deteriorate în incidente minore de trafic, ceea ce înseamnă că există mulți cumpărători pentru ele chiar și pe piața neagră.

Sunt și șoferi care, după ce și-au spart propria oglindă, decid să economisească bani și să „împrumute” una de la o altă mașină similară cu a lor. Acest obicei nefericit nu este surprinzător având în vedere că geamul oglinzii se scoate destul de ușor în numai câteva momente.

Poate ajuta să gravați numărul VIN al mașinii pe oglinzi pentru a preveni să fie furate. Astfel de oglinzi vor deveni problematic de instalat pe altă mașină și prin urmare este mai probabil ca hoții să nu se încumete să le mai fure.

 

Farurile față și stopurile spate

În funcție de modelul mașinii costul farurilor poate ajunge chiar și la câteva mii de euro. Deoarece cererea de faruri auto este mare pe piața pieselor second hand, hoții sunt deseori tentați de această prada ușoară și valoroasă. Farurile, stopurile și alte piese furate s-ar putea să nu ajungă neapărat pe portalurile online de publicitate – sunt adesea transportate în străinătate.

„Pentru a scoate luminile, hoții pot folosi foarfece metalice speciale și pot deteriora grav aripile și capota mașinii. În astfel de cazuri, pierderile pe care le suferă proprietarul sunt și mai mari”, spune Buzelis.

Luminile auto se numără și ele printre piesele auto pe suprafața cărora experții recomandă gravarea numărului VIN. Deși acest lucru nu va descuraja complet hoții, probabilitatea de a vă găsi mașina fără lumini va scădea semnificativ.

Citește și: Vacanță în Grecia transformată în coșmar! O familie de români a fost jefuită și a rămas fără mașină, bani și documente

 

Numerele de înmatriculare

Plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor sunt de obicei furate pentru a fi montate pe un alt vehicul și utilizate pentru activități ilegale. Răufăcătorii folosesc această tactică pentru a evita camerele de supraveghere și pentru a induce în eroare forțele de ordine.

Demontarea plăcuțelor nu necesită efort, așa că singura modalitate de a vă proteja mașina în acest caz este să o păstrați într-o parcare închisă sau măcar într-un loc bine luminat.

Citește și: Scoți sau nu mașina din viteză în timp ce aștepți la semafor

 

Volanul

Volanul unei mașini din clasa economică poate costa doar câteva zeci de euro, dar un volan de pe un Porsche, BMW sau Mercedes-Benz de lux poate ajunge la mii de euro. Un număr semnificativ de mașini grav avariate sunt importate în Europa din SUA, ceea ce duce la creșterea cererii pentru volane în stare perfectă de funcționare.

Deși dispozitivele de blocare a volanului erau populare în trecut, în zilele noastre acestea sunt mai degrabă o raritate. Singura modalitate de a evita furtul volanului este să lăsați mașina într-un loc sigur.

 

Finisaje interioare

Piesele din componența panoului interior sunt furate mai rar decât luminile sau oglinzile mașinilor dar sunt și ele sunt destul de populare printre hoți. Aceștia vizează de obicei panourile mașinilor mai luxoase, care sunt ulterior vândute persoanelor care repară vehicule avariate sau sunt transportate în străinătate.

 

Roțile

O mașină care stă pe cricuri sau este ridicată pe cărămizi este ceva la ordinea zilei printre hoți. Scoaterea roților poate dura mult timp, așa că hoții aleg de obicei mașinile parcate mai departe de luminile stradale.

„Roțile de mașină sunt un articol destul de căutat, nefiind dificil să găsești cumpărători pentru ele. Cea mai bună modalitate de a evita să ai o surpriză neplăcută când te duci dimineață la mașină este să folosești șuruburi speciale de siguranță care împiedică scoaterea roții folosind unelte obișnuite”, explică Buzelis.

 

Catalizatoare

Catalizatoarele folosesc metale prețioase precum platina, paladiul și rodiul, care sunt foarte apreciate de comercianții de fier vechi. Prin vânzarea unui catalizator hoții se pot aștepta să câștige cel puțin câteva sute de euro. Proprietarii de Toyota și Lexus ar trebui să fie deosebit de vigilenți deoarece aceste mărci sunt cele mai căutate de răufăcători având în vedere că piesele lor au metale prețioase în cantitate mai mare, ceea ce duce la un câștig mai ridicat. Mai mult, deoarece Toyota și Lexus produc hibrizi, catalizatoarele lot sunt de obicei într-o stare mai bună decât cele ale mașinilor pe benzină. Mulți șoferi, căutând să se protejeze de hoți, își scot catalizatoarele originale și instalează versiuni mai ieftine.

Buzelis observă că hoții vizează adesea modele populare de ultimă generație, așa că este recomandabil să vă gândiți la ce variante de parcare aveți la dispoziție atunci când cumpărați un astfel de vehicul. În caz contrar, dacă vă vizitează hoții, pierderile pot ajunge la zeci de mii de euro.

 

 

 

 

 

 

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Doliu național de șapte zile. Un mare politician s-a stins: A salvat economia de la o criză severă
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Crăciun. Ciorbă acră cu piept de curcan. Leac pentru organism, după mesele copioase de sărbători
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
StirileBZI
Cea mai dură lovitură pentru seniori! Pensiile nu mai cresc în ianuarie 2025!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Utilizarea roboților de bucătărie și a aspiratoarelor robot poate reduce semnificativ costurile gospodăriei
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă