Cele mai EFICIENTE metode care te scapă de ACNEE. Vezi sfaturile specialistului

Una dintre afecţiunile cele mai răspândite, cu care se confruntă în special adolescenţii, este acneea. Pentru a scăpa de această boală a pielii, tinerii apelează la fel de fel de creme, soluţii, măşti, diete. Din nefericire, nu toţi reuşesc să scape de coşurile inestetice şi dureroase. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, a prezentat, pentru RTV.NET, câteva metode care te ajută să tratezi acneea.
Marilena Vili
19 mart. 2013, 06:38
Cele mai EFICIENTE metode care te scapă de ACNEE. Vezi sfaturile specialistului

Ce este acneea şi cum se manifestă

Acneea este o boală a pielii datorată secreţiei excesive de sebum, grăsime pe care o secretă glandele sebacee. Cea mai mare densitate de glande sebacee se află pe faţă, pe umeri şi mult mai puţine pe decolteu. Cea mai caracteristică manifestare de acnee este apariţia coşurilor. Acestea sunt fie mici bubiţe roşii cu cap galben, fie puncte negre fie puncte albe. În formele grave de acnee întâlnim și noduli şi cicatrici”, a declarat medicul Mihaela Leventer.

Deşi acneea pare a fi la o primă vedere o afecţiune cu care se confruntă adolescenţii, această boală a pielii se poate manifesta mai mult sau mai puţin sever şi la adulţi.

Acneea debutează odată cu intrarea în pubertate, însoţeşte perioada de adolescenţă şi de cele mai multe ori se limitează odată cu încheierea acestei perioade de viaţă. Totuşi se descriu şi forme de acnee prelungite până în perioada de adult sau chiar acnee care debutează la această vârstă. Se pare că acneea adultului se poate menţine până spre vârsta de 45 de ani”, a explicat, pentru ROMÂNIATV.NET, dermatologul.

În ceea ce priveşte acneea la nou-născuți, aceştia „pot avea leziuni pe faţă asemănătoare coşurilor sau chiar puncte negre sau comedoane închise. Acneea sugarului se datorează tratamentului hormonal în perioada de sarcină”.

Metode eficiente cu care poţi combate acneea

Medicul dermatolog, Mihaela Leventer, a prezentat câteva modalităţi cu care poate fi tratată această afecţiune a pielii.

Pielea acneică poate fi curaţată cu o mască de argilă preparată cu apă o dată pe săptămână. Dintre produsele de origine naturală poate fi folosită zeama de castravete sau de lămâie sau măştile abrazive cum este cea cu mălai în spumă de albuş de ou. Totuşi, produsele cosmetice sau cele dermocosmetice sunt mai sigure şi mai eficiente în întreţinerea pielii acneice”, recomandă medicul.

Pe lângă metodele naturale, dermatologii recomandă şi tratamentele medicamentoase, iar în cazul în care coşurile persistă este indicat să se facă un consult la medicul specialist.

„Dermatologii recomandă o curăţare blândă zilnică, aplicarea unor creme antiseboreice dimineaţa şi a unor produse exfoliante seara. Sunt foarte eficiente produsele care conţin sulf, puţin acid salicilic sau loţiunile de eritromicină cu oxid de zinc. Dacă aceste tratamente nu sunt suficiente se poate trece la tratamente locale medicamentoase mai puternice. Dintre produsele de tratament amintesc pe cele pe bază de benzoid peroxid, retin A sau acid azelaic. Dacă totuşi coşurile persistă este nevoie de consult la dermatolog care trebuie să stabilească un tratament cu medicamente administrate oral, mult mai eficiente. Trebuie să ştiţi că tratamentul antiacneic uneori se întinde pe o perioadă de câteva luni, iar îngrijirea locală trebuie să continue câţiva ani”, a explicat, pentru ROMÂNIATV.NET, Mihaela Leventer.

Rolul pe care îl joacă alimentația în prevenirea acneei

Potrivit dermatologului, acneea este cauzată de activitatea dizarmonică a glandelor sebacee din cauza acţiunii hormonilor sexuali. Alte cauze ar putea fi legate de consumul excesiv de lapte sau o alimentație bogată în produse dulci.

„Alimentaţia nu joacă un rol important în producerea coşurilor. Dacă în urmă cu mulţi ani se discuta de posibilitatea ca ciocolata şi grăsimile să fie la baza acneei, astăzi se ştie că boala este produsă de activitatea dizarmonică a glandelor sebacee din cauza acţiunii hormonilor sexuali. Nu este vorba de o afecţiune hormonală, ginecologică la fetiţe sau digestivă, ci de o perturbare a funcţiei unor receptori din piele. În ultimii ani se discută că laptele consumat în cantităţi mari, prin hormonii de creştere pe care îi conţine, ar putea influenţa evoluţia bolii în pubertate. La fel se discută şi de alimentaţia bogată în dulciuri„, a precizat medicul.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cât detergent pudră se pune la o singură spălare, de fapt. Greșeala pe care multe gospodine o fac
Capital.ro
Zi de doliu în România. Ne despărțim de un mare nume al țării: O să rămâneți în amintirea noastră pentru totdeauna!
Playtech.ro
Ce este ploaia însângerată, fenomenul care va ajunge şi în România în următoarele zile. Afectează toată Europa
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Românii rămân fără căldură de Paște! Anunțul făcut de Termoenergetica București
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
SUA, gata să renunțe la eforturile de negociere a unui acord de pace Rusia – Ucraina. Trump are și alte priorități, anunță Rubio
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai