Cârceii se manifestă prin durere bruscă, spasme, senzație de mușchi încordat (contracție) sau inflamarea țesutului muscular, care poate fi vizibilă sau simțită sub piele.
De ce apar cârceii
Cele mai expuse crampelor musculare sunt persoanele active, care depun efort fizic susţinut (sportivii), cele supraponderale (kilogramele în plus apasă asupra muşchilor) şi cele care au o circulaţie sanguină deficitară.
Riscul de a suferi astfel de spasme este mare şi la vârstnici, în cazul lor fiind cauzate de atrofierea muşchilor. Şi statul îndelund pe scaun, picior peste picior, şi purtarea tocurilor înalte favorizează apariţia crampelor musculare. La gravide, cârceii apar din cauza schimbărilor hormonale specifice acestei perioade.
Citeşte şi De ce ai cârcei, ţi se bate ochiul sau tresari în somn. Ce spun medicii şi ce trebuie să faci
Crampele nu necesită tratament specific, însă dacă apar fecvent şi sunt dureroase, este nevoie de consult medical. În unele cazuri, ele pot ascunde boli neurologice, insuficienţă circulatorie periferică sau dezechilibre hormonale.
Totodată, cârceii sunt provocați deseori de lipsa de potasiu din organism și poate rezulta dintr-un dezechilibru electrolitic. Iată la ce trucuri poți apela pentru a scăpa rapid de cârcei!
Trucuri pentru a scăpa de cârcei – comprese calde sau reci
Imediat după apariţia unei crampe, este necesară oprirea activităţii. Muşchiul contractat trebuie masat până la dispariţia disconfortului. Dacă muşchiul este dureros la atingere, se pot aplica unele comprese reci, care vor ajuta la relaxarea acestuia, iar pentru detensionarea muşchiului se pot pune comprese calde, care ajută la restabilirea circulaţiei sanguine în zona afectată.
Citeşte continuarea pe click!sănătate.ro