Cele mai frecvente GREŞELI pe care le facem în BAIE

De la produsele de curăţenie pe care le folosim, până la locul în care ţinem periuţa de dinţi, cei mai mulţi dintre noi încalcă sfaturile specialiştilor în legătură cu baia şi toaleta. Huffington Post a alcătuit o listă cu cele mai frecvente greşeli pe care le facem în baie.
Filip Stan
27 ian. 2014, 15:21
Cele mai frecvente GREŞELI pe care le facem în BAIE

1. Periuţa de dinţi stă prea aproape de vasul de toaletă…

… dacă este aşezată la mai puţin de doi metri de acesta. Un studiu publicat în Harvard University Gazette arată că „de fiecare dată când tragem apa, particule aerosolizate din vasul de toaletă sunt împrăştiate pe o rază de aproximativ 1.8 metri. Cercetătorii recomandă să mutaţi periuţa de dinţi în afara acestei zone, să o spălaţi şi să o schimbaţi la intervale regulate şi să închideţi capacul toaletei atunci când trageţi apa, relatează Huffington Post. Nu acoperiţi periuţele de dinţi însă, pentru că un mediu închis şi umed favorizează dezvoltarea bacteriilor, scrie Mediafax.

2. Prosoapele sunt refolosite de prea multe ori

Bacteriile prosperă în ţesături dese, umede, aşa cum sunt prosoapele. Când le refolosiţi, sunt şanse ca bacteriile nedorite să se întoarcă pe corp. „Orice fel de tăietură, orice rană poate fi infectată de prosoapele refolosite”, spune Elizabeth Scott, de la Centrul pentru Igienă şi Sănătate de la Simmons College. Scott recomandă să schimbaţi prosoapele zilnic, dacă le folosiţi la comun cu alte persoane, sau săptămânal dacă sunt doar pentru uz propriu.

3. Lufele sunt păstrate prea mult timp

Lufele naturale, realizate din planta cu acelaşi nume, ar trebui aruncate după trei sau patru săptămâni, avertizează dermatologii. Numărul bacteriilor care cauzează infecţii, ca P. aeruginosa, creşte periculos de mult după 24 de ore de când iau contact cu buretele. Lufele sintetice sunt mai rezistente, dar nici acestea nu ar trebui păstrate mai mult de două luni.

Citeşte şi Cum să te fereşti de microbii din baie

4. Spălatul pe mâini durează prea puţin

Una dintre cele mai importante măsuri în combaterea bolilor infecţioase, spălatul pe mâini, nu durează atât de mult cât ar trebui. Un studiu realizat de Universitatea Michigan arată că 95% dintre persoane se spală pe mâini mai puţin de 15 secunde, ceea ce nu e suficient. Specialiştii spun că doar frecatul mâinilor cu săpun ar trebui să dureze cel puţin 20 de secunde.

5. Perdele de duş nu au dimensiunile corespunzătoare

Locurile în care perdeaua atinge cada, sau unde ondulează, favorizează apariţia mucegaiului. Perdeaua ar trebui tăiată la bază şi în lateral, în aşa fel încât să se potrivească perfect.

6. Mersul desculţ prin baie nu este sănătos

Studiile arată că nu vasul de toaletă, ci podeaua băii este cel mai puţin sanitar loc din toaletă, aceasta găzduind în jur de 300.000 de bacterii pe centimetru pătrat. Specialiştii recomandă să curăţaţi podeaua cu atenţie şi să purtaţi papuci de fiecare dată când intraţi în baie.

Citeşte şi Greşeli pe care le faci când te speli pe faţă

7. Aceiaşi bureţi sunt folosiţi pentru mai multe sarcini

Nu folosiţi acelaşi burete pentru a curăţa duşul, cada, oglinda şi vasul de toaletă, pentru că veţi muta bacteriile de pe o suprafaţă pe alta. Cercetătorii recomandă etichetarea şi separarea ustensilelor şi, bineînţeles, curăţarea atentă a acestora. Spălatul cu detergent de vase a distrus 99.9998% dintre bacteriile de pe bureţi, arată un studiu al Departamentului de Agricultură al SUA, iar punerea acestora în cuptorul cu microunde a eliminat 99.99999% dintre bacterii.

8. Curăţatul cu substanţe toxice

În general, oamenii fac curăţenie ca să distrugă bacteriile care cauzează infecţii şi să evite îmbolnăvirea. De multe ori însă, produsele folosite la curăţenie sunt ele însele un pericol pentru sănătate. Acestea pot cauza probleme serioase, care variază de la orbire, la numeroase tipuri de cancer. Recomandarea ar fi să utilizaţi produse naturale. O jumătate de grapefruit şi puţină sare pot fi folosite pentru curăţarea căzii de baie, iar lămâia elimină petele cauzate de apă pe robineţi.

9. Prea mult şampon strică!

Studiile arată că 93% dintre americani se spală pe cap cu şampon aproape zilnic. Dermatologii spun că scalpul produce uleiuri naturale, care funcţionează la fel ca balsamul, iar folosirea şamponului în exces le elimină. „În cazul în care nu lucraţi într-un mediu care vă obligă şi nu aveţi un scalp foarte uleios şi un păr foarte gras, spălatul pe cap în fiecare zi este excesiv”, spune dermatologul Zoe Draelos.

10. Poziţia pe toaletă este greşită

O serie de studii arată că poziţia în ghemuit, „pe vine”, cu genunchii la piept şi abdomenul sprijinindu-se pe coapse este mai benefică decât cea clasică. Cercetătorii japonezi au demonstrat că persoanele care adoptă această poziţie exercită mai puţină presiune pe abdomen.

Citeşte şi Feng shui: Cele mai mari greşeli pe care le poţi face în casa ta

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Sondajul care dă fiori. Cine e pe primul loc în cursa pentru prezidențiale
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Ilie Bolojan felicită câștigătorii alegerilor din Germania și subliniază importanța cooperării bilaterale
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!