Tigăile antiaderențe sunt una dintre cele mai mari invenții culinare. S-au dus zilele în care petreceam ore întregi răzuind bucăți de ou omletă ars de pe fundul tigaii sau încercând să acoperim fiecare centimetru dintr-o tigaie obișnuită cu ulei, sau unt în speranța de a evita ca mâncarea să se prindă de tigaie.
Acoperite cu teflon, o substanță chimică netoxică care creează o suprafață anti-frecare, tigăile antiaderente permit chiar și celor mai neexperimentați bucătari să pregătească mâncăruri gustoase cu foarte puțin efort și fără să ardă mâncarea.
Cu toate acestea, pentru cât de ușor sunt de folosit tigăile antiaderente, există câteva lucruri pe care nu ar trebui să le faci niciodată, cum ar fi să le pui la cuptor sau să folosești ustensile metalice.
Sunt mulți care folosesc spatule sau furculițe metalice pentru a amesteca omleta din tigaia de teflon, ceea ce este o greșeală enormă.
Dacă îți pasă de tigăile tale antiaderente și dacă vrei să-și păstreze calitățile pentru care ai plătit, nu ar trebui să folosești niciodată ustensile metalice pe ele. Specialiștii explică faptul că marginile ascuțite ale unei spatule metalice sau ale unei furculițe sau linguri metalice, de exemplu, pot strica și zgâria stratul de teflon al tigaii. De-a lungul timpului, acest lucru va distruge capacitățile antiaderente ale tigaii și acele bucăți minuscule de acoperire pe care le-ați rupt pot ajunge chiar și în mâncarea dumneavoastră. O opțiune mai bună și mai sigură ar fi o ustensilă din lemn, plastic sau silicon. Acestea nu vă vor strica tigaia antiaderență.
Rețineți că întreaga regulă de a nu folosi metal în tigăile de teflon nu se aplică doar la modul în care gătiți, ci se aplică și la maniera de curățare a tigăii. Experții vă avertizează să nu vă spălați tigăile antiaderente cu ceva abraziv, cum ar fi buretele cu sârmă metalică, care poate zgâria stratul la fel ca ustensilele metalice.
Există ceva extrem de satisfăcător în felul în care o tigaie fierbinte va sfârâi când o puneți în chiuvetă după gătit sub un jet de apă rece, dar se pare că tocmai acel sunet ar putea indica faptul că ceva rău se întâmplă cu tigaia.
Când încălziți o tigaie încet pe un arzător de deasupra aragazului, straturile de metal care formează tigaia se extind treptat împreună. Când îl răcești încet, acele straturi se contractă și ele treptat. Problema vine atunci când introduci o tigaie fierbinte în apă rece. Apa poate face ca straturile exterioare de metal să se răcească și să se micșoreze rapid, în timp ce straturile interioare rămân fierbinți și extinse, un fenomen cunoscut sub numele de șoc termic.
Bicarbonatul face minuni în tigaie. Face adevărate miracole atunci când găteşti cu roşii sau ceapă
Când o parte a tigaii se răcește mai repede decât restul, aceasta poate face ca tigaia să se deformeze, să se ciobiască, să se spargă sau chiar să se spargă, lucru la care trebuie să fii deosebit de atent dacă folosești o sticlă, ceramică sau un material subțire ca tigaia antiaderentă.
În loc să vă umpleți tigăile cu apă pentru a le înmuia sau să le puneți într-o chiuvetă umedă imediat după gătit, lăsați-le să se răcească puțin. Odată ce s-au răcit, puteți folosi apă caldă pentru a vă înmuia tigăile.