Cele mai frecvente probleme ale pielii în sarcină

Pe măsură ce crește fătul, se petrec numeroase transformări în corp, care afectează și pielea, favorizând apariția vergeturilor și nu numai. Nu te îngrijora, majoritatea dispar după naștere.
Romania TV
29 dec. 2016, 11:19
Cele mai frecvente probleme ale pielii în sarcină

Petele pigmentare

Schimbările hormonale din sarcină provoacă hiperpigmentări ale pielii, care se diminuează sau dispar la câteva luni după naștere. Un exemplu este linea nigra, dunga maronie care unește zona buricului și cea pubiană. Aceasta începe să se evidențieze în trimestrul 2. Hiperpigmentarea se poate manifesta și la nivelul sfârcurilor și areolelor. În general, petele dispar după naștere, dar sunt și excepții, când se recomandă anumite tratamente.

Vergeturile

Tulburările homonale afectează elasticitatea pielii și produc vergeturi, prezentemai ales pe abdomen, coapse, posterior și sâni. Inițial, apar sub forma unor linii roşii, care, în timp, se decolorează şi devin alb-sidefii. Cu cât vergeturile sunt mai vechi, cu atât sunt mai dificil de îndepărtat, chiar imposibil. Le poți preveni evitând acumularea bruscă de kilograme, adoptând o dietă sănătoasă și hidratându-te, pentru a menține elasticitatea pielii. De asemenea, aplică pe corp produse cu unt de shea, unt de cacao sau ulei de măsline. Acestea estompează vergeturile primare și refac elasticitatea pielii.

Masca gravidei

Cloasma gravidică, cunoscută și ca masca gravidei, se prezintă sub forma unor pete în nuanțe galben, brun și cenușiu. Petele sunt diferite, dar în general iau forma unor fluturi, și sunt localizate pe frunte, obraji și bărbie. Este cauzată de schimbările hormonale, prin producerea în exces de melanină, cea care dă pigmentul pielii. Vara, petele se accentuează de la soare, de aceea este mai bine să fie limitată expunerea solară. Nu este o problemă gravă și nu trebuie să ceri ajutorul unui specialist ca să scapi de pete. Acestea dispar în timp, după naștere.

Citeşte şi  Te temi de avortul spontan? Iată care sunt semnele

Cuperoza

Caracterizată prin apariţia unor vinişoare roşii la nivelul feţei, urmată de înroşirea tenului, cuperoza este provocată în special de dereglările hormonale. Afecțiunea este mai frecventă la femeile cu tenul deschis și cele cu piele sensibilă, cu tendință de uscare. De obicei, apare din trimestrul 2 și nu este nevoie de un tratament special pentru o a trata. Evită produsele cosmetic pe bază de alcool și parfum. Cuperoza se va remite spontan în câteva luni de la naștere.

Mâncărimi și uscare excesivă

Pielea din zona abdomenului și a sânilor, care sunt în continuă expansiune, poate fi afectată de mâncărimi. O altă neplăcere este și uscarea excesivă a pielii. Unele gravide, în special cele cu sarcină gemelară, se confruntă în trimestrul 3 cu bășicuțe roșii pe burtă, care produc mâncărimi insuportabile. Senzația neplăcută dispare după naștere. Evită dușurile și băile fierbinți, care usucă și mai tare pielea. Se recomandă utilizarea unor produse de îngrijire pe bază de uleiuri. De asemenea, îmbracă ținute din bumbac și evită materiale textile care agravează pruritul.

Alte posibile neplăceri

În trimestrul 3, unele gravid se pot confrunta cu vene sparte (cunoscute și ca vene spider, pentru că se întind ca o pânză de păianjen). Vasele de sânge de la suprafața pielii se sparg din cauza presiunii exercitate de uter asupra venelor bazinului și de creșterea cantității de progesteron. În cele mai multe cazuri, dispar de la sine după naștere, dar sunt și situații când este nevoie de ajutorul unui medic specialist.

Citește despre sarcina toxică

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație