Cele mai frecvente scuze ale şoferilor prinşi băuţi la volan. Datele Poliției Române dezvăluie că această explicație a fost folosită cel mai des în ultimii 14 ani, iar psihologii avertizează că cei care au condus sub influența alcoolului o dată tind să repete acest comportament până când sunt prinși, ignorând pericolele implicate.
Citelşte şi: Șoferii au parte de vești bune! Cu câți km/h poți să încalci viteza maximă și să scapi fără amendă
Iată un astfel de dialog, redat de Digi24:
– Ce ați băut?
– Am băut 5 kilograme de vin.
– Mult!
– Păi nu mai stau nici pe picioare.
– Nu puteați să puneți pe cineva să conducă?
– Nu… că cine știe… poate intra cu ea în pom. Doamne ferește!
În ciuda cantității mari de alcool consumată, unii șoferi au încercat să găsească scuze inventive pentru a evita consecințele. În fața polițiștilor de la Brigada Rutieră, au fost invocate diverse motive în speranța că permisul de conducere să fie salvat.
Conform datelor statistice, trei din zece șoferi au declarat că au ales să conducă sub influența alcoolului din cauza unei distanțe mici pe care o aveau de parcurs. La locul doi în topul scuzelor se află ideea că nu credeau că capacitatea lor de conducere va fi afectată (27%).
Polițiștii Rutieri observă o descurajare a șoferilor, ca urmare a numeroaselor controale din ultimii ani. Totuși, aproximativ 20-25% dintre șoferi susțin că un consum moderat de alcool nu le afectează capacitatea de a conduce în siguranță.
Psihologii atrag atenția asupra unei atitudini periculoase: șoferii băuți care invocă faptul că nu se așteptau să fie prinși au cel mai probabil antecedente în privința conducerii sub influența alcoolului.
Keren Rosner, Psiholog: „Mulți trăiesc cu impresia că sunt invincibili, minimalizează pericolul, cu toate că ei rămân conștienți că au greșit, însă încearcă să impresioneze și să aducă în prim-plan că nu s-a întâmplat ceva atât de grav încât să fie penalizați”.
Alcoolul la volan ocupă locul 10 în topul cauzelor accidentelor rutiere, iar avertismentul psihologilor evidențiază necesitatea unei schimbări în mentalitatea șoferilor în ceea ce privește pericolul subestimat al conducerii sub influența alcoolului.