Cu textul „Born to fly” (Născut pentru a zbura) tatuat pe antebraţ, austriacul în vârstă de 43 de ani Felix Baumgartner a stabilit un nou record mondial duminică seară, reuşind un
salt în cădere liberă din stratosferă, de la altitudinea de 39.000 metri.
„Mi s-au luat, parcă, 20 de tone de pe umeri”, a declarat acesta, o dată reîntors pe pământ,
scrie The Telegraph. „Pentru câteva secunde am crezut că îmi voi pierde cunoştinţa”, a mai spus acesta. „Am crezut că am totul sub control, dar apoi a început: am prins cu adevărat viteză, a devenit violent. A fost mult mai greu decât ne-am imaginat”.
Primele declaraţii ale lui Felix după aterizare
Puteţi vedea în GALERIA FOTO cele mai frumoase momente ale saltului său istoric, urmărit în direct de milioane de oameni.
Felix Baumgartner a urcat în stratosferă într-o capsulă presurizată, trasă de un balon uriaş cu heliu, după care a fost în cădere liberă timp de peste patru minute.
În timpul căderii, Felix Baumgartner ar fi depăşit şi viteza sunetului (de 1.227,6 kilometri /oră – 343 metri/ secundă), devenind astfel primul om care a făcut acest lucru fără a se afla într-un avion. Cu toate acestea, potrivit BBC, un eventual record al lui Baumgartner privind depăşirea vitezei sunetului în cădere liberă urmează să fie confirmat. Recordurile sunt „oficiale” doar după ce sunt atestate de către Federaţia Aeronautică Internaţională.
În timpul ascensiunii sale, Felix Baumgartner a depăşit şi un alt record: s-a aflat într-o capsulă trasă de un balon care a ajuns la
cea mai mare altitudine la care s-a aflat vreodată un balon cu echipaj uman, potrivit explicaţiilor oferite de specialiştii care au comentat transmisiunea live de pe
redbullstratos.com.
Ascensiunea a durat aproximativ 2 ore şi 40 de minute. Baumgartner, care a purtat un costum presurizat, a păşit afară din capsulă în jurul orei 21.08 (ora României).
Coborârea lui Baumgartner a durat 9 minute şi 3 secunde, din care 4 minute şi 19 secunde în cădere liberă, înainte de deschiderea paraşutei, potrivit specialiştilor din camera de control a misiunii lui Felix Baumgartner. Viteza atinsă în timpul coborârii de Felix Baumgartner a fost de 1.137 kilometri pe oră.
Felix s-a pregătit cinci ani pentru acest salt, programat să aibă loc iniţial pe 8 octombrie, amânat, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, de mai multe ori, întâi pentru 9 octombrie, apoi pentru 11 octombrie.
Felix Baumgartner s-a născut pe 20 aprilie 1969 în oraşul austriac Salzburg. „Mi-am dorit întotdeauna să mă simt liber şi, mai ales, să privesc lumea de sus”, a declarat acesta.
El a efectuat primul salt la vârsta de 16 ani, înainte de a se înrola în armata austriacă şi şi-a perfecţionat calităţile în cadrul forţelor speciale.
În 1999, el a devenit primul om care a sărit de pe unul dintre braţele statuii lui Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia, la numai 30 de metri de la sol, suficient însă pentru a deschide paraşuta şi a ateriza în siguranţă.
Dar cele mai spectaculoase sărituri ale sale sunt acelea de pe cele mai înalte turnuri ale lumii – Petronas Tower din Kuala Lumpur, Malaezia (în 1999), şi de pe turnul din Taipei, Taiwan (2004).
Felix Baumgartner a devenit în 2003 primul om care a traversat Canalul Mânecii în cădere liberă folosind o aripă de deltaplan fabricată din carbon.
Baumgartner a sărit şi de pe cel mai înalt pod din lume, Viaductul Millau, din Franţa, care se ridică la înalţimea de 343 de metri deasupra Văii Tarn.
În prezent, el trăieşte în Elveţia şi Statele Unite ale Americii, însă mărturiseşte: „În aer mă simt acasă”.