Site-ul Topito.com a realizat un Top 10 al celor mai frumoase gări din lume. Sunt adevărate bijuterii arhitectonice, pline de imaginaţie, frumos, farmec şi, nu în ultimul rând, de istorie.
1. Gara Pancras, din Londra (Marea Britanie) (foto), a cunoscut gloria în secolul al XIX-lea impunându-se printr-un stil neogotic victorian. Declinul a venit în secolul următor, dar a fost salvată de apariţia Eurostarului, care a forţat autorităţile britanice să o modernizeze.
2. Grad Central Terminal, din New York (SUA) a devenit motiv de inspiraţie pentru industria cinematografică. A fost distrusă în „Armagedon”, inundată în „Ziua de apoi”, evocată într-un cântec al „Alizee” şi continuă să-i inspire şi pe alţii.
3. Gara Chhatrapati Shivaji, din Bombai (Mumbai, India) a intrat în Patrimoniul Mondial al UNESCO. Cosntrucţia ilustrează moştenirea colonială britanică a Indiei, îmbinând stilul neogotic victorian cu elemente autohtone indiene.
4. Gara Centrală din Anvers (Belgia) a fost construită la sfârşitul secolului XIX, iar în anii ’50 a devenit una dintre cele mai fecventate gări din Europa.
5. Gara Atocha, din Madrid (Spania) (foto) include 4.000 de metri pătraţi de vegetaţie tropicală. O adevărată grădină botanică, pe care turiştii sunt invitaţi să o admire. Din păcate, superba gară a cunoscut recent şi o istorie sângeroasă, fiind teatrul teribilelor atacuri teroriste din 2004. Memorialul ridicat în amintirea victimelor acestor atentate este un alt motiv de a mai întârzia puţin vizitându-l, înainte de sosirea trenului.
6. Gara Ushuaia, din Argentina, este supranumită şi „Gara de la capătul lumii”, după cum este scris pe un panou aflat chiar la intrarea în gară, era folosită pe vremuri pentru transferarea prizonierilor. Un alt panou, pe care scrie „Cardurile VISA, acceptate”, ne aduce însă în actualitate, reamintindu-ne că unele repere sunt valabile chiar şi la … capătul lumii.
7. Gara Haydarpasa, din Istanbul (Turcia) a primit un „tuşeu” neoclasic de la celebrii arhitecţi germani Otto Ritter şi Helmut Conu, care au fost invitaţi special pentru a da acest „aer” capitalei otomane, în 1906. În această gară de vis a venit şi Audrey Tautou, pentru a face publicitate la Chanel.
8. Gara Benedictinilor din Limoges (France) este opera arhitectului Roger Gonthier. În 1975, gara a fost declarată monument istoric. O platformă cu dimensiunile de 90 x 78 de metri a fost construită deasupra şinelor, pentru a susţine clădirea gării. Domul care acoperă sala de aşteptare pentru pasageri este făcut pe structură metalică, acoperită cu cupru. În colţul dinspre sud-vest se află un turn cu ceasuri, înalt de 60 de metri, alcătuit din 12 etaje.
9. Gara din Kanazawa (Japonia) (foto). Este situată într-un oraş care se poate lăuda cu faptul că a păstrat şi acum câteva case de samurai. Are o intrare ingenioasă, care îţi dă impresia că te vei îmbarca pentru o călătorie intergalactică.
10. Gara din Hua Hin (Thailanda) este gara unei staţiuni balneare thailandeze care s-a hotărât să-i impresioneze pe vizitatorii săi cu o construcţie cvare pare preluată mai degrabă dintr-un desen animat.