Cele mai importante 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre concediul de odihnă. Care sunt drepturile și obligațiile unui angajat când vine vorba de zilele libere

Concediul de odihnă reprezintă un drept al fiecărui angajat, oferit de angajatori pentru a le permite subordonaților să ia o perioadă de repaus după perioadele îndelungate de muncă. Regulile privind concediul sunt stabilite de legislația muncii în fiecare stat și poate varia în funcție de diferiți factori.
Filip Stan
19 aug. 2024, 17:34
Cele mai importante 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre concediul de odihnă. Care sunt drepturile și obligațiile unui angajat când vine vorba de zilele libere
Tot ce trebuie să știi despre concediul de odihnă

Concediul de odihnă este reglementat de de legislația muncii și poate varia în funcție de norme și de reglementările locale. Fiecare angajat are dreptul la minimum 20 de zile de concediu de odihnă. Iată care sunt 10 dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre zilele libere. Care sunt drepturile și beneficiile fiecărui salariat, dar și regulile care trebuie respectate.

1. În România, durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile. În Statele Unite ale Americii, de exemplu, nu există o lege care să stabilească un concediu de odihnă plătit obligatoriu, aici zilele libere fiind acordate în funcție de decizia angajatorului.

În Franța angajații, concediul de odihnă este de cel puțin cinci săptămâni pe an, pentru angajații cu normă întreagă. În funcșie de vechimea în muncă, durata concediului poate crește.

În Germania, angajații au dreptul la un concediu de muncă de minimum 20 de zile lucrătoare pe an, pentru un angajat care lucrează cinci zile pe sătpămână.

În Italia, concediul de odihnă durează cel puțin 4 săptămâni (28 de zile) pe an pentru persoanele angajate cu normă întreagă. Este vorba numai despre perioada minimă garantată de lege, dar acordurile colective de muncă pot stabili perioade mai lungi de concediu.

Citește și: Un român a stârnit o adevărată dezbatere după ce a spus că, în Elveția, „banii cash nu mai au valoare”. Toată lumea l-a contrazis: „Lasă-ne cu minciunile tale”

2. Un alt lucru foarte important pe care oricine trebuie să îl știe despre concediul de odihnă este că acesta se menționează întotdeauna în contractul individual de muncă.

3. Zilele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediul paternal, concediul de risc maternal, concediul pentru îngrijirea copilului bolnav, concediul de îngrijitor și perioada absenței de la locul de muncă NU se scaf din durata concediului de odihnă, conform condițiilor Articolului 152^2.

4. Concediul de odihnă se efectuează anual. Dacă din motive justificate, angajatul nu poate efectua concediul la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, integral sau parțial, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor.

5. Compensarea în bani a concediului neefectuat este permisă doar în cazul încetării contractului individual de muncă.

6. Angajații care lucrează în condiții dificile, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap și tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puțin trei zile lucrătoare.

7. Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului ori, după caz, a reprezentanților salariaților, pentru programările colective, sau cu consultarea salariatului, pentru programările individuale.

Programarea se face până la finalul anului calendaristic pentru anul următor. Dacă programarea concediilor se face fracționat, angajatorul are obligația de a stabili programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

Citeșt eși: Cât timp Nicușor stă la soare, bucureștenii rămân fără apă caldă! Anunțul făcut de Termoenergetica care afectează sute de blocuri

8. Pentru perioada concediului de odihnă, angajatul beneficiază de o indemnizație de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul de muncă.

Indemnizația de concediu reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute anterior din ultimele trei luni anterioare celei în care este efectuat concediul, înmulțită cu numărul de zile de concediu. Indemnizația de concediu de odihnă se plătește de către angajator cu cel puțin cinci zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

9. Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de idihnă în caz de forță majoră sau pentru interense urgente care impun prezența salariatului la locul de muncă. Angajatorul are obligația, în astfel de cazuri, să suporte toate cheltuielile salariatului și ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum și eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.

10. Tichetele de masă nu sunt oferite pe durata concediului de odihnă.

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Cristina Pucean se confruntă cu probleme de sănătate! Dansatoarea are nevoie de perfuzii | FOTO
Bzi.ro
Pozele pe care astăzi le-ar vrea șterse au ieșit la suprafață! Cum arăta Melania Trump acum 25 de ani – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea o șansă uriașă în ultimele 2 săptămâni din ianuarie. Trei nativi chiar au dat lovitura
Capital.ro
Dezvăluirea anului despre Călin Georgescu. S-a aflat abia acum: Este complet real...
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Cât de mult a afectat războiul din Ucraina economia României: Impactul este aproximativ dublu faţă de cel estimat pentru celelalte state
wowbiz.ro
Vacanța de vară, mai scurtă! Veste ȘOC pentru acești elevi
Spynews
Vulpița a ajuns cu băiețelul ei la spital. Cum a fost văzută Veronica Stegaru / FOTO
Spynews
Șase persoane au murit și șapte au fost rănite, după un incendiu devastator la un azil de bătrâni. Cum s-a produs tragedia
Evz.ro
Întâlnirea solo perfectă pentru fiecare zodie. Noul trend al anului 2025
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Cine a creat rochia purtată de Melania Trump. Cât a costat creația unică a designer-ului care le-a îmbrăcat și pe Hillary Clinton, Laura Bush sau Michelle Obama
Cancan.ro
O mai ții minte pe Maria Olaru? Cum arată acum fosta campioană de la Sydney și prin ce dramă a trecut
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Marea legendă a muzicii ne-a părăsit. Boala l-a răpus: Un om cu un talent muzical excepțional
StirileBZI
O nouă minivacanță pentru români: Când pică Paștele Ortodox și Catolic în 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
Ministrul german de externe: Declarațiile lui Donald Trump despre Canalul Panama sunt inacceptabile
MediaFlux
RĂSTURNARE la PREZIDENȚIALE! Se RETRAGE din CURSĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce ascunde pălăria Melaniei? Vânătăile?