Cele mai importante noutăţi din 2017 apărute în domeniul pensiilor

Anul 2017 a adus destul de multe noutăți în ceea ce privește pensiile, multe dintre acestea de bun augur pentru pensionari. Concret, vorbim despre scutirea de impozit a pensiilor mai mici de 2.000 de lei, posibilitatea cetățenilor de a plăti retroactiv contribuția la pensii și majorarea punctului de pensie, în mai multe rânduri.
Filip Stan
02 ian. 2018, 14:54
Cele mai importante noutăţi din 2017 apărute în domeniul pensiilor

1. Din februarie 2017, pensiile sub 2.000 de lei sunt scutite de impozit și CASS pentru pensionari este plătită de stat

Prin intermediul unui act normativ aplicabil din februarie 2017 s-a stabilit scutirea de impozit a pensiilor mai mici de 2.000 de lei, măsură ce se traduce prin pensii ceva mai mari. Tot începând cu veniturile aferente celei de-a doua luni din 2017, pentru contribuția la sănătate a pensionarilor, banii nu mai sunt opriți din pensie, ci sunt achitați din bugetul de stat. Astfel, la acest moment, niciunui pensionar din sistemul public nu i se mai opresc bani din pensie pentru sănătate, CASS fiind suportată din banii statului.

2. Cetățenii pot plăti retroactiv contribuția la pensii până la sfârșitul lui 2018

Românii care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare pot să-și plătească retroactiv contribuția la pensii pentru ultimii cinci ani, dacă au perioade în care n-au fost asigurați în niciun sistem autohton. Astfel, persoanele interesate pot să încheie contracte cu casele teritoriale de pensii până la finele anului 2018. Așadar, persoanele interesate pot să plătească retroactiv contribuția la pensii pentru ultimii cinci ani dinainte de încheierea contractului de asigurare socială. Asta înseamnă că perioadele pentru care se face plata retroactivă sunt luate în considerare, la calcularea pensiei, ca stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, scrie avocatnet.

3. Punctul de pensie a crescut de două ori în 2017 și crește iar în 2018

Pe parcursul anului 2017, punctul de pensie a fost majorat de două ori: la 1 ianuarie și la 1 iulie. Astfel, la început de an, punctul de pensie a crescut de la 871,7 lei la 917,5 lei (majorare cu 5,25%), pentru ca în vară acesta să cunoască o nouă majorare, de data asta de 9%: de la 917,5 lei la 1.000 de lei. Majorarea valorii punctului de pensie înseamnă efectiv o ușoară creștere a pensiei. Citiți aici totul despre subiect. De reținut că punctul de pensie va crește din nou în 2018: acesta va cunoaște o majorare de 10% în iulie 2018, astfel că va ajunge la valoarea de 1.100 de lei.

4. În 2017 s-a mărit indemnizația socială pentru pensionari și aceasta crește și în 2018

De la 1 martie 2017, persoanele care au pensii foarte mici și care primesc indemnizație socială primesc mai mulți bani, în condițiile în care nivelul acesteia a ajuns la 520 de lei, în creștere de la 400 de lei. Așadar, 520 de lei este valoarea minimă pe care trebuie să o primească orice pensionar din sistemul public. Indemnizaţia socială pentru pensionari se stabilește ca diferenţă între nivelul de 520 de lei (valabil de la 1 martie 2017) şi nivelul cuantumului pensiei (cuvenit sau aflat în plată). Aflați mai multe din acest articol. Important: pensiile mici vor crește din nou anul acesta, ajungându-se, începând cu data de 1 iulie 2018, la 640 de lei.

5. Cei pensionați anticipat parțial în perioada 2011-2016 pot cere recalcularea pensiilor

De la finele lunii noiembrie 2017, persoanele care s-au pensionat anticipat parțial din 2011 și până la mijlocul anului 2016 pot cere recalcularea pensiilor. Mai exact, este vorba de cei care au cerut pensia anticipată parțială de la data intrării în vigoare a actualei Legi a pensiilor și până la momentul schimbării modului în care se calculează aceasta (17 iulie 2016). Recalcularea se face la cererea persoanei interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin și se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii în evidențele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului.
6. Pensiile de invaliditate pot fi cumulate și cu alte tipuri de venituri

Cei care primesc pensie de invaliditate au posibilitatea, din 23 noiembrie 2017, să cumuleze cu aceasta și veniturile realizate din unele activități dependente (cu mici excepții) și din activitățile independente. Concret, este vorba despre pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I sau II de invaliditate (inclusiv pensionarii de urmaș încadrați așa), pensionarii de invaliditate încadrați la gradul III (inclusiv copiii și pensionarii de urmaș încadrați așa), cei care sunt beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate parțiale, dar sunt incluși și soții supraviețuitori care sunt beneficiari ai unor pensii de urmaș. 

7. Contribuția la Pilonul II de pensii private, mai mică din 2018

Tot în noiembrie 2017, Guvernul a decis ca partea din contribuția la pensie care merge către fondurile private (Pilonul II) să fie mai mică din 2018. Concret, măsura presupune ca doar 3,75% din contribuția la pensie plătită de salariat din venitul său să meargă la Pilonul II de pensii private obligatorii. În 2017, contribuția la pensie datorată de salariat din venitul său brut a fost de 10,5%, din care 5,1% mergea către fondul privat.

8. Pensiile private: Situațiile în care vor putea fi scoși toți banii din cont

Chiar dacă, în principiu, nu se pot retrage banii din fondurile de pensii private (Pilonul II de pensii), există și excepții, iar ultima dintre acestea se va aplica din aprilie 2018 și reprezintă situația celor care se pensionează pentru limită de vârstă și nu au suficienți bani în cont pentru a primi pensia privată, alături de cea de la stat.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Doliu uriaș în lumea actorilor. A murit un artist iubit de milioane de români
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
Playtech.ro
Ce nu ai voie să faci în prima zi de Paște. Greșeala care aduce ghinion tot anul
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Imagini cu oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă. Sunt vizați în special imigranții
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! Un mare actor, prieten drag lui, a murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Doliu în teatrul românesc. A murit un actor foarte popular
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Rareș Ion a fost INCINERAT! Ceremonia restrânsă a avut loc în Vinerea Mare, în Capitală: 'Am primit mesaj de la mama lui'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi neagră de doliu. Am pierdut cel mai mare cântăreț: „Sper că râde acum cu vechii săi prieteni, sus în Rai”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pacea în Ucraina, viziunea suveraniștilor români: cum ar încheia războiul niște muhaiele cu tricolor la gât