În scrisoarea adresată preşedintelui Iohannis, acestea subliniază necesitatea transparenței pentru a proteja procesul democratic și pentru a oferi publicului acces la informații esențiale legate de integritatea procesului electoral.
„Considerăm că publicul român are dreptul să cunoască:
Natura și amploarea atacurilor cibernetice care au vizat procesul electoral.
Modul în care platforma TikTok a influențat artificial vizibilitatea candidatului Călin Georgescu.
Dovezile privind implicarea unor ‘actori statali și non-statali’ în campania electorală.
Detaliile operațiunilor care au manipulat preferințele electoratului.
Ce instituții au fost sesizate pentru a lua măsuri cu privire la verificarea acestor fapte.
Orice altă informație discutată sau prezentată în ședința CSAT mai sus menționată”, au transmis organizațiile semnatare.
Organizațiile semnatare, printre care Funky Citizens, Asociația Declic și Centrul pentru Jurnalism Independent, susțin că păstrarea secretului asupra acestor informații „nu face decât să contribuie la afectarea negativă a votului”. În opinia acestora, „menținerea secretului asupra acestor informații vitale și necesare nu face decât să contribuie la amenințările și riscurile despre care se face vorbire în comunicatul CSAT din data de 28.11.2024. Credem că în spiritul transparenței și valorilor democratice, trebuie desecretizate toate materialele care au stat la baza ședinței CSAT precum și anexele dispozitivului”.
Scrisoarea deschisă face referire la investigațiile jurnalistice și ale ONG-urilor care au scos la iveală operațiuni coordonate pentru influențarea alegătorilor prin rețele sociale și tehnici de guerilla marketing.
După ședința CSAT din 28 noiembrie, Consiliul a anunțat că au fost identificate atacuri cibernetice menite să influențeze procesul electoral. De asemenea, rețeaua de socializare TikTok a fost acuzată că nu a respectat normele legale, ceea ce a favorizat expunerea masivă a unui candidat.
„CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, rețeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului alegerilor. De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional și mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă, existând din partea acesteia un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială.”, se arăta în comunicat.
Membrii CSAT au solicitat instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale și organelor de urmărire penală să investigheze și să clarifice de urgență situațiile semnalate.
Organizațiile semnatare
Funky Citizens
Asociația Declic
Centrul pentru Inovare Publică
ApTI – Asociația pentru Tehnologie și Internet
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
ActiveWatch
Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă
Expert Forum
Geeks for Democracy
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația CIVICA
Mediawise Society
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis