Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România şi Liga Română de Cancer au prezentat, în cadrul campaniei de informare despre cancer la sân „Nu am făcut destul”, câteva recomandări în prevenţia acestei boli.
– Autoexaminarea lunară a sanilor. Începând încă din adolescență, toate femeile ar trebui să își examineze lunar sânii, de preferat la o săptămână după apariția ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în fața oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreții.
– Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani și o dată pe an după vârsta de 40 de ani.
– Mamografia. După vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie și să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.
Citeşte şi Mastectomia. Condamnare sau salvare?
O componentă importantă a campaniei „Nu am făcut destul” din 2014 este o caravană care se va desfăşura la sate, în lunile octombrie şi noiembrie. În cadrul acestei caravane, femeile din mediul rural pot beneficia de examinarea clinică gratuită a sânilor. Caravana va fi realizată cu sprijinul unor medici rezidenți și studenți la medicină în ani terminali – voluntari în proiectul Împreună pentru Sănătatea Rurală.
Caravana va începe în judeţul Argeş şi va avea următorul program:
18-19 octombrie – Argeș (Retevoiești, Davidești, Vulturești, Domnești, Cosești)
25-26 octombrie – Galați (Corod) și Argeș (Micești, Ștefănești)
22-23 noiembrie – Ialomița (Ciulnița, Bucu) și Teleorman (Dobrotești).
În plus, femeile care vor să se apere de posibilitatea apariţiei cancerului la sân pot urma 10 recomandări simple:
1. Evitați să devenți supraponderală; obezitatea crește riscul pentru cancer mamar după menopauză, perioada când incidența acestei afecțiuni este maximă.
2. Hrăniți-vă sănătos. Mâncati cât mai multe fructe, legume și cereale integrale și consumați cât mai putine băuturi carbogazoase, carbohidrați și grăsimi. Proteinele se pot obține din piept de pui și pește, renunțați la carnea de porc.
3. Faceți mișcare în fiecare zi. Studiile au arătat că efortul fizic reduce riscul de cancer mamar cu 10-30%.
4. Consumați alcool cu moderație sau deloc. Băuturile alcoolice cresc riscul pentru cancerul mamar.
5. Evitați „terapia de substituție hormonală”. Terapia hormonală la menopauză crește riscul bolii. Dacă totuși trebuie să luați hormoni pentru a „îmblânzi” simptomele menopauzei, evitați pe cât posibil medicamentele cu progesteron sau utilizați-le numai 3 ani.
6. Dacă luați medicamente blocante ale estrogenului și aveți peste 60 de ani, consultați medicul curant asupra posibilelor efecte adverse ale substanțelor tamoxifen și raloxifen.
7. Nu fumați. Fumatul îndelungat este asociat cu risc crescut al cancerului mamar.
8. Hrăniți-vă la sân copilul cât mai mult timp posibil. Mamele care își hrănesc bebelușul la sân cel puțin un an au un risc mult mai scăzut de a dezvolta cancer mamar mai târziu.
9. Participați la sondaje și campanii care implică prevenția cancerului mamar.
10. Faceți sport și susțineți, în acelasi timp, cercetarea pentru cancerul mamar. Exercițiul fizic este asociat cu risc scăzut al bolii.