Cele mai importante sfaturi pentru igienizarea hainelor unui pacient COVID

Igienizarea hainelor unui pacient Covid este un proces extrem de important și este esențial ca manipularea rufelor să fie făcută în condiții optime de siguranță.
Ruxandra Rădulescu
01 dec. 2021, 16:13
Cele mai importante sfaturi pentru igienizarea hainelor unui pacient COVID

Având în vedere actuala pandemie de COVID-19, organizațiile de sănătate din întreaga lume continuă să sublinieze importanța distanțării fizice, a spălării mâinilor și a dezinfectării articolelor de zi cu zi, cum ar fi hainele.

Deși încă nu este clar cât de mult poate supraviețui SARS-CoV-2 pe îmbrăcăminte, experții recomandă prudență atunci când spălați hainele și alte textile. Acordarea unei atenții suplimentare este importantă în special pentru cei care au contactat boala sau care trăiesc cu cineva suspectat sau confirmat cu SARS-CoV-2.

Omicron, noua tulpină de COVID-19, nu a fost identificată pe teritoriul României. Ce arată primul studiu pe bază de secvenţiere

Curățarea și dezinfectarea sunt procese diferite.

Curățarea implică îndepărtarea murdăriei și a germenilor de pe suprafețe. Deși curățarea poate reduce riscul de răspândire a agenților infecțioși, cum ar fi virușii și bacteriile, nu îi ucide.

Dezinfecția necesită utilizarea de substanțe chimice care ucid germenii. Dezinfectarea suprafețelor dure și a textilelor după curățarea acestora poate reduce și mai mult riscul de răspândire a infecțiilor.

Autoritățile de sănătate publică, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au declarat că SARS-CoV-2 se răspândește de la o persoană la alta prin contactul indirect și direct cu particulele respiratorii care contribuie la răspândirea virusului.

Măsurile de precauție, cum ar fi distanțarea fizică, carantina și autoizolarea, pot ajuta la reducerea riscului de transmitere directă. Cu toate acestea, particulele respiratorii contaminate cu SARS-CoV-2 se pot depune pe obiecte și suprafețe. SARS-CoV-2 poate pătrunde în corpul unei persoane dacă ating aceste suprafețe și apoi își ating ochii, nasul sau gura.

Studiile sugerează că coronavirusurile umane, cum ar fi cele responsabile de sindromul respirator acut sever (SARS) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), pot rămâne pe suprafețe din metal, sticlă și plastic până la 9 zile.

Deși cercetările actuale și îndrumările autorităților de sănătate publică oferă o perspectivă asupra modului de reducere a transmiterii virale pe suprafețe, nu același lucru este valabil și pentru îmbrăcăminte și alte textile.

Autorii unui studiu publicat în The Lancet MicrobeTrusted Source au raportat că SARS-CoV-2 este mai stabil pe suprafețe netede, cum ar fi sticla sau metalul.

Autorii au raportat că virusul a rămas infecțios timp de 3-7 zile pe suprafețele din sticlă, oțel inoxidabil și plastic și mai puțin de 2 zile pe lemn și pânză. Descoperirile lor sugerează, de asemenea, că SARS-CoV-2 este foarte sensibil la căldură. După creșterea temperaturii la 70°C (158°F), virusul a devenit inactiv în 5 minute.

Dezinfectarea suprafețelor cu hipoclorit de sodiu 0,1% (înălbitor), peroxid de hidrogen 0,5% sau etanol 62–71% inactivează efectiv majoritatea coronavirusurilor, făcându-le să nu mai fie infecțioase.

Practicarea unor protocoale adecvate de igienă și dezinfecție a mâinilor la domiciliu și în public poate ajuta la reducerea riscului de transmitere indirectă.

Orice suprafață sau obiect atins de persoana bolnavă trebuie să fie dezinfectat corespunzător, inclusiv hainele murdare, prosoapele și lenjeria de pat.

Potrivit specialiștilor din SUA există câteva sfaturi esențiale ce trebuie respectate când vine vorba de spălarea rufelor unui pacient cu COVID, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Manipularea rufelor murdare

CDC spune că este în regulă să spălați hainele pacientului împreună cu restul gospodăriei, dar trebuie să aveți grijă când manipulați aceste articole.

Purtați mănuși de unică folosință atunci când colectați hainele, prosoapele și lenjeriile de pat uzate ale pacientului. Nu apropiați obiectele aproape de corp pentru a evita atingerea obiectelor potențial contaminate.

Cele mai PUTERNICE antibiotice NATURALE. Le poţi lua fără reţetă şi vei avea un sistem imunitar de oţel

CDC avertizează împotriva scuturării rufelor murdare ale unui pacient cu COVID. Procedând astfel, virusul poate fi dispersat în aer, crescând riscul de transmitere. Puneți-le cu grijă într-un coș dacă nu le veți spăla imediat. Nu uitați să dezinfectați coșul de fiecare dată când îl goliți. De asemenea, puteți folosi un coș de cârpă pe care îl puteți arunca cu ușurință la spălat împreună cu hainele murdare.

Spălarea rufelor, a prosoapelor și a lenjeriei de pat

Dacă nu dețineți o mașină de spălat, este sigur să spălați manual hainele unui pacient cu COVID. Spălați articolele conform instrucțiunilor de îngrijire, dar folosiți cea mai caldă temperatură posibilă pentru apă. Studiile arată că temperaturile de peste 75 de grade Celsius ucid majoritatea virușilor, inclusiv coronavirusul.

Dacă utilizați o mașină, spălați îmbrăcămintea pacientului așa cum ați face de obicei. De asemenea, le puteți pune într-o pungă de pânză înainte de a o arunca la spălat, ca măsură suplimentară de precauție.

Uscați hainele bine pe o funie sau în mașină. Acest lucru asigură eliminarea tuturor urmelor de virus.

Dacă folosiți o mașină comună sau mergeți la spălătorie, asigurați-vă că sortați rufele înainte de a pleca. Acest lucru va reduce timpul petrecut într-o unitate comună, reducând expunerea. Aduceți hainele murdare și lenjeria într-o pungă lavabilă. În acest fel, poți doar să arunci întreaga pungă la spălat și să nu fii nevoit să scoți articolele cu mâna.

Împăturiți hainele curate acasă, astfel încât să nu fiți nevoit să atingeți în mod inutil suprafețele din spălătorie sau spălătorie.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Serialul de pe Netflix care a rupt topurile primăverii. E un thriller de zile mari care are doar 6 episoade
Capital.ro
Doliu la Antena 1! Tragedia a lovit lumea televiziunii. S-a stins după aproape 30 de ani de carieră
Playtech.ro
Pensionarii care pierd 16% din venituri în următoarele luni. Anunţul oficial vine de la Guvern
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Cătălin Bordea, la un pas să fie bătut de o femeie. Ce a făcut
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Pensionarii care beneficiază de a 13-a și 14-a pensie. Cine poate primi „pensie dublă” în 2025
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Candidatul surpriză de pe primul loc!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)