Românii sunt extrem de atenți la sărbătorile care au loc pe parcursul anului și mai ales țin cont de tradițiile pe care le păstrăm din moși strămoși. Moș Nicolae este așteptat de cei micidar și de cei mai și este important de menționat că nici aceeastă ocazie nu a „scăpat” de anumite obiceiuri și superstiții.
Superstițiile asociate cu sărbătoarea Sfântului Nicolae, cunoscută și sub numele de Mos Nicolae, sunt variate și reflectă diversitatea tradițiilor culturale din diferite regiuni ale lumii. Aceste credințe populare adaugă un element de mister și magie la atmosfera festivă a acestei zile, 6 decembrie.
O superstiție răspândită în România este că Mos Nicolae aduce daruri și dulciuri doar copiilor care și-au pregătit cizmele cu grijă și le-au curățat în prealabil. Astfel, există o tradiție a curățeniei în ajunul zilei de 6 decembrie, când copiii își pregătesc cizmele pentru a primi cadouri.
În linie cu tradițiile internaționale, se crede că Mos Nicolae lasă cărbuni sau nu aduce niciun dar copiilor care au fost neascultători sau răutăcioși în cursul anului. Această superstiție are menirea de a încuraja comportamentul bun și ascultător în rândul copiilor.
În unele zone din România, oamenii urmăresc cu atenție fenomenele naturale din ziua de Mos Nicolae pentru a face predicții despre vremea din viitor. Se crede că, de exemplu, dacă fulgii de zăpadă cad în această zi, iarna va fi bogată în ninsori.
O superstiție mai puțin cunoscută este aceea că în noaptea de 5 spre 6 decembrie, animalele devin capabile să înțeleagă și să vorbească între ele. Se spune că această noapte este magică și că, dacă ești suficient de norocos, poți surprinde conversații între animale.
Unele gospodine mai tradiționaliste au obiceiul de a pune busuioc sau usturoi în cizmele copiilor, credând că aceste plante aduc noroc și protecție împotriva energiilor negative.
În unele zone ale țării, în ziua de Sfântul Nicolae credincioşii aduc în casă cregunte de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Se crede că dacă aceste crenguțe înfloresc până la sfârşitul anului, anul următor va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții, potrivit calendarulortodox.ro.
În unele regiuni ale ţării, fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seară, la ora nouă fix, feciorii năvălesc peste ele pentru a da startul petrecerii.
La sate, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete şi își aleg gazda în casă căreia vor avea loc repetițiile colindelor pentru Crăciun și Anul Nou.
În popor, se crede că iarna începe cu adevărat odată cu Sfântul Nicolae. Se spune că, în această zi, Moșul își scutură barbă sură și din acest motiv începe să ningă. Iar dacă nu ninge în ziua de Sfântul Nicolae e semn că Sfântul a întinerit.