Cele mai insolite biblioteci, în locuri unde nu te-aştepţi să le găseşti GALERIE FOTO

Sfârşitul cărţilor printate nu a venit şi este încă departe. O demonstrează o revoluţie surprinzătoare a cărţilor tipărite şi a unei serii de biblioteci insolite, realizat de jurnalistul Alex Johnson, numită "Improbable Libraries".
Sânziana Stancu
25 apr. 2015, 10:18
Cele mai insolite biblioteci, în locuri unde nu te-aştepţi să le găseşti GALERIE FOTO

Bibliotecile lui Alex Johnson fac parte din mişcarea Little Free Library, înfiinţată în 2009, în statul american Wisconsin. Multe dintre bibliotecile propuse de el se găsesc în cele mai neaşteptate locuri, de la parcuri, până la foste cabine de telefon amplasate pe străzi sau aeroporturi.

Regulile care le guvernează sunt total diferite de cele ale bibliotecilor clasice, nefiind nevoie, de exemplu, de un bibliotecar sau de calitatea de membru al bibliotecii respective pentru clienţii care cer cărţi cu împrumut. În unele cazuri, nici măcar nu se specifică obligaţia returnării volumului împrumutat de către cititor.

Adăpost cu cărţi

În 2013, arhitecţii din New York, cu aprobarea municipalităţii, au înfiinţat aşa-numitele adăposturi cu cărţi. Cititorii intră sub rafturile circulare pe care se gasesc volumele de literatură şi îşi aleg de-acolo cartea dorită pe care o pot răsfoi stând pe scaunele de alături sau chiar în picioare.

Cabina circulară este dotatată şi cu senzori solari, astfel încât cititorii să beneficieze de plăcerea cititului şi pe timp de noapte.

Biblioteca suspendată

Librăria Urbană a lui Didier Muller funcţionează ca o bibliotecă suspendată: vizitatorii pot frunzări paginile cărţii alese şi chiar pot lua orice carte doresc, înlocuind-o pe cea luată cu o carte a lor. Instalarea de cabine suspendate este unul din multele proiecte de artă care transformă fiecare zi într-un refugiu al iubitorilor de cărţi.

Idei asemănătoare au ajuns şi pe partea cealaltă a Oceanului. În Noua Zeelandă, de pildă, un frigider a fost transformat într-o biblioteca, iar artistul portughez Marta Wengorovius a avut o idee şi mai interesantă, proiectând o biblioteca mică într-un şopron în care încape numai o singură persoană.

Biblioteca spaţială

Arhitecţii din toată lumea se întrec în proiectarea cladirilor care îmbină cărămida şi mortarul în fel şi fel de forme, pentru a construi clădiri care să sdăpostească biblioteci. Biblioteca Universităţii Seikei, din Japonia, este viziunea câştigătorului Premiului Pritzker, Shigeru Ban.

Bibliotecile construite după proiectele sale au  fel şi fel de forme şi au un „numitor comun” sunt din sticlă izolată fonic şi sunt aşezate de postamente de beton sau cărămidă.

Biblioteca socială într-o fostă gară

Într-un alt proiect, la Magdeburg, în Germania, a apărut o nouă bibliotecă publică, pe locul unei staţii de cale ferată dezafectată, din fosta RDG.


Planificată ca o „structura socială” de catre firma de arhitectura Karo, construcţia în aer liber, cu trei laturi deschise, are 20.000 de carăi pe rafturi de sticla. Este deschisă 24 de ore pe zi zi funcţioneaza pe bază de onestitate.

Bibliotecă ambulantă pe patru picioare

În ciuda Internetului, de pe care se poate descărca aproape orice carte, transportul „pe patru picioare” este incă mijlocil preferat de a aduce carţi în unele zone îndepartate ale lumii. Astfel de biblioteci trase de magari, de cămile, de bizoni sau de alte animale de tracţiune pot fi gasite în Zimbabwe, Etiopia şi Columbia.

De asemenea, o societate de caritate din Laos aduce carţi pentru unele grupuri folosind un elefant. Scriitorul Jambin Dashdondog (foto) a distribuie carţi copiilor din deşertul Gobi, din Mongolia, de 20 de ani, pe spatele unei camile.

Bibliotecă în cort

Bibliotecile Pop-up sunt în creştere: Turnul Story din Letonia a fost creat ca un înlocuitor temporar pentru o biblioteca publică locală. Are un acoperiş făcut din containere Tetra Pak pliate şi bookmobile Biblio Taptap care au fost înfiinţate în taxiuri, după o serie de dezastre naturale din Haiti.

Unele dintre acestea au mai multe obiective: Biblioteca Poporului (foto) a fost creată de catre protestatarii pe  mişcării Occupy Wall Street, în New York, în timpul campaniei lor din 2011. Biblioteca Pop-up dispune de 5.500 de cărţi şi au fost introduse într-un cort donat de cântareaţa Patti Smith înainte de a fi fost distrus într-un raid al poliţiei.

Biblioteca cu leagăn

Designerul de mobilier Sallie Trout, din Austin, Texas dispune de o bibliotecă de 12 metri înălţime, construită chiar în propria sa casă.

Desfăşurată pe trei nivele, pentru a ajunge la cele suoerioare, cititorii folosesc un scaun cu chingi, asemănătoare celor care spală pe dinafară ferestrele marilor clădiri şi care sunt acţionate prin comandă de la distanţă.

 

DailyBusiness
Bonul fiscal, în PERICOL. Proiectul de lege care scutește comercianții de această obligație
Spynews
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care vor avea 2 săptămâni de poveste. Le iese norocul în cale, veștile sunt foarte bune
Capital.ro
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Playtech.ro
Cine pe cine a sunat: Ciolacu a vorbit la telefon cu Trump și...
DailyBusiness
România are cea mai MARE inflație din Uniunea Europeană. Prețurile au luat-o RAZNA
Adevarul
„Corecția” barbară pe care un bărbat i-a aplicat-o soției: I-a tăiat părul cu toporul, a ras-o în cap şi a bătut-o crunt
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Carmen Grebenișan a recunoscut că a fost înșelată de fostul soț, Alex Militaru. Motivul pentru care a încercat să își salveze căsnicia după infidelitate
Spynews
Elwira Petre le-a pregătit o surpriză de proporții fetițelor ei! Soția lui Mihai Petre le-a pregătit un cadou pe care l-a ținut în casă 16 ani: ”Mi s-a părut superbă” | FOTO
Evz.ro
Complicațiile vieții la bloc. Certurile cu vecinii încep de la această regulă
Ego.ro
Scandal monstru între femei, după moartea lui Prigoană! ”Sunteți macabră! O semidoctă!”
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Prețurile au sărit în aer la Târgul de Crăciun din Craiova! Cât a ajuns să coste un gyros! Iată cât costă intrarea la Liftul lui Moș Crăciun
Cancan.ro
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din partea Adrianei Bahmuțeanu
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul verifică banii românilor! Riscă pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
StirileBZI
Bărbații vor putea avea permis de conducere doar după 26 de ani! Proiectul de lege a stârnit multe discuții
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Donald Trump îl propune pe Dr. Mehmet Oz la conducerea Centers for Medicare & Medicaid Services
MediaFlux
Se dau bani ÎN PLUS pentru români, de sărbători!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Google a desemnat cele mai bune jocuri și aplicații din 2024, pe Android