Cele mai întortocheate şi spectaculoase şosele ale lumii. România se află în top GALERIE FOTO

Munţii au constituit întotdeauna un obstacol dificil în calea deplasărilor, dar oamenii nu s-au lăsat niciodată descurajaţi şi au încercat din cele mai vechi timpuri să-i facă mai accesibili şi să-şi croiască drum printre stâncile şi pădurile lor. Pe cât de dificilă este străpungerea şi realizarea şoselelor, pe atât de fabuloasă este panorama oferită de astfel de drumuri, astfel că nu-i de mirare că aceste superbe şosele şerpuitoare sunt străbătute acum de mulţi oameni doar în scop turistic.
Romania TV
27 ian. 2013, 08:20
Cele mai întortocheate şi spectaculoase şosele ale lumii. România se află în top GALERIE FOTO

1. Pasul Stelvio, Italia

Se află în partea de est a Alpilor, la altitudinea de 2.758 m, şi este a doua cea mai înaltă şosea din Europa, după Colle dell’Iseran (2.770 m). Acest drum în zig-zag se întinde pe 2,7 km, însă este extrem de periculos pentru şoferi. Sun nu mai puţin de 60 de curbe, iar 48 dintre ele sunt în ac de păr, la 180 de grade. Şoseaua figurează şi pe lista celor mai periculoase din lume, iar realizatorii emisiunii Top Gear au declarat-o ca fiind cea mai bună din lume, pentru şoferi.

2. Forcella Lavardet, Italia

Este situată în Alpii Dolomiţi, la o altitudine de 1.542 m, în municipalitatea Vigo di Cardore. Drumul are unele secţiuni nepavate şi cu pietriş, este închis circulaţiei vehiculelor, dar este acceptabil de străbătut cu bicicleta, oferind totodată privelişti incredibile asupra Alpilor. Şoseaua este faimoasă pentru cele 14 viraje în ac de păr, aflate între bază şi vârf.

3. Col de Turini, Franţa

Se află în Alpii Maritimi, la o altitudine de 1.607 metri, în apropiere de Sospel, între comunele Moulinet şi La Bollene-Vesubie, din arondismentul Nice. Drumul este renumit şi pentru faptul că aici se desfăşoară şi o parte a celebrului Raliu Monte Carlo, iar până în urmă cu câţiva ani această probă se desfăşura pe timp de noapte. De asemenea, Col de Turini a fost inclus de trei ori (1948, 1950 şi 1975) şi în traseul Turului Franţei, panta având o înclinare medie de 7,2% pe cei 15,3 km ai traseului.

4. Drumul spre rai, China

Şoseaua este situată în provincia Hunan şi are o lungime de 10 km. Cel mai înalt punct al său se află la o altitudine de 1.300 metri, iar cel mai jos la 200 metri. Lucrările la construcţia sa au durat opt ani, fiind începute în anul 1998 şi încheiate în 2006. Pe cât de extraordinar este peisajul, pe atât de periculos este drumul, orice clipă de neatenţie putând fi fatală. Drumul poate părea chiar înfricoşător pentru cei mai slabi de inimă, având nu mai puţin de 99 de curbe în ac de păr.

5. Trollstigen, Norvegia

Şoseaua leagă municipalităţile Rauma şi Norddal şi este o populară atracţie turistică, datorită faptului că este abruptă, având o înclinare medie de 9 la sută, dar şi a acelor de păr, în număr de 11. Vehiculele cu o lungime totală mai mare de 12,4 metri au interzis să circule pe acest drum. În partea de sus a şoselei există o parcare mare, unde turiştii îşi pot lăsa maşinile, pentru a merge preţ de 10 minute într-un balcon de unde pot admira priveliştea superbă, între care şi cascada Stigfossen, a cărei înălţime este de 320 de metri.

6. Los Caracoles, Chile/Argentina

Drumul traversează Anzii, între Chile şi Argentina, este extrem de abrupt şi nu are garduri de protecţie. Este acoperit cu zăpadă mai tot timpul anului, iar parcurgerea lui cu maşina necesită multă răbdare şi pricepere. Cu toate terenul ostil, drumul este menţinut în bune condiţii, iar numărul accidentelor este destul de redus. Camioane şi chiar autobuze cu etaj, pline cu turişti, străbat zilnic acest drum.

7. Autostrada Halsema, Filipine

Situată pe Insula Luzon, această autostradă lungă de 100 km este străbătută de şoferi în şase ore. Alunecările de teren şi căderile de pietre sunt destul de frecvente, făcând astfel ca timpi de aşteptare şi de parcurgere a traseului să se lungească. De asemenea, circulaţia poate fi îngreunată de ceaţă, iar drumul este cu atât mai periculos cu cât nu există parapeţi de protecţie. Pe multe porţiuni şoseaua nu este încă asfaltată.

8. Transfăgărăşanul, România

Este considerat a fi unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume. Are o lungime de 90 km şi face legătura între Transilvania şi Muntenia. Începe la Bascov, lângă Piteşti, urmăreşte în amonte cursul râului Argeş, şi după ce ajunge la punctul de altitudine maximă, 2.042 m (Lacul Bâlea), coboară apoi spre Cârţişoara, pe Valea Oltului, unde aventura se încheie. Cea mai spectaculoasă porţiune este cea cuprinsă între Bâlea Cascadă şi Lacul Bâlea. pe o lungime de 13 km. În timpul iernii, aproximativ în perioada 1 noiembrie – 30 iunie, Transfăgărăşanul este închis circulaţiei rutiere. Drumul trece peste 830 podeţe şi 27 de viaducte. La Bâlea lac se află tunelul de 800 metri, pe sub creasta Caprei, care face legătura între varsantul nordic şi cel sudic.

9. Pasul Grimsel, Elveţia

Se află la o altitudine de 2.165 m, pe Valea Rhonului, şi face legătura între cantonul Valais şi cantonul Berna. Şoseaua a fost construită în anul 1890 şi este una dintre favoritele motocicliştilor amatori de drumeţii.

10. Şoseaua din Munţii Atlas, Maroc

Face legătura între oraşele marocane şi Marrakesh şi Ouarzazate, iar partea sa cea mai spectaculoasă se află la 2.092 m altitudine, în pasul Tichka.

11. Pasul Gotthard, Elveţia

Este una dintre cele mai faimoase trecători din Alpi, fiind multă vreme principala legătură între Alpii de Nord şi cei de Sud. Tunelul Gotthard, pentru trenuri, are 15 km şi a fost deschis în 1882, iar cel pentru autoturisme a fost dat în folosinţă în 1980, iar lungimea sa, de 16,3 km, îl poziţionează pe locul 3 în lume.

12. Iroha-Zaka, Japonia

Conectează oraşele nipone Nikko şi Oku-Nikko. Drumul are 48 curbe şi fiecare colţ are o literă din alfabetul japonez antic. Iroha-Zaka este de fapt format din două drumuri, unul care urcă şi altul care coboară, ambele cu 48 de curbe şi 48 de litere din alfabetul japonez antic. Şoseaua are o diferenţă de nivel de 400 de metri.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum se spune corect: “viruși” sau “virusuri”? Confuzia pe care o fac mulți români
Capital.ro
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!