Creşterea economică a Japoniei a scăzut cu 1,6 în ultimele trei luni din 2019, în condiţiile în care ţara a resimţit efectele creşterii taxelor şi a tsunami devastator. Aceasta a fost cea mai mare contracţie comparativ cu trimetrul anterior, din 2014, relatează CNN.
Mai mult, economia Germaniei, care este cea mai mare din Europa, a stagnat chiar înainte de izbucnirea epidemiei de coronavirus, fiind afectată de problemele cu care se confruntă fabricile din ţară. Indicatorul ZEW al sentimentului economic în statul german a scăzut dramatic în februarie, reflectând astfel temerile potrivit cărora virsului ar putea afecta schimburile comerciale mondiale.
Ethan Harris, economist din cadrul Bank of America, a explicat pentru CNN că epidemia de coronavirus afectează şi alte state cu economii mai puţin dezvoltate. Hong Kong este în recesiune, iar, în curând, Singapore ar putea avea aceeaşi soartă. PIB-ul Indoneziei din ultimul trimestru din 2019 a înregistrat o scădere pentru al treilea an consecutiv, în vreme ce Malaezia se confruntă cu cele mai grave probleme economice din ultimii 10 ani.
De asemenea, ritmul de creştere economică din China şi India a încetinit în 2019. Toate acestea stârnesc temeri cu privire la modul în care economia mondială va depăşi şocul provocat de epidemia de coronavirus.
Potrivit CNN, Harris susţine scăderea din ultimul trimestru este rezultatul pagubelor produse de războiul comercial dintre China şi Statele Unite. Epidemia de coronavirus ar putea agrava acest lucru.
Chiar şi Statele Unite nu s-ar afla într-o poziţie de forţă, aşa cum s-a crezut anterior. IHS Markit a anunţat vineri că sectroul de servicii din SUA s-a contractat în februarie, fiind prima oară când se întâmplă acest lucru în patru ani.