Cele mai mari păcate pe care le fac credincioșii în Postul Crăciunului! Biserica spune că în fiecare post credincioșii trebuie să își înfrâneze lăcomia materială, pofta de stăpânire egoistă asupra altora, dar și cuvintele sau faptele care diminuează iubirea credinciosului față de Dumnezeu.
Dacă sunt îndeplinite aceste lucruri care sunt pe placul lui Dumnezeu, postul le va face pe persoanele care îl respectă să se simtă mult mai aproape de divinitate, spun oamenii bisericii.
În esență postul nu este doar material, ci și spiritual, adică postul ochilor, al gurii, al inimii. Această perioadă este o stare spirituală de jertfă sau ofrandă a celui care postește, stare cultivată în mod liber și după puterea fiecăruia.
Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași a dezvăluit în urmă cu câțiva ani, în cadrul unei predici, care sunt cele mai mari păcate pe care credincioșii le fac în Postul Crăciunului.
”Nu trebuie făcut abuz într-un post atât de mare cum este cel al Crăciunului. De trei ori este suficient sau de două ori, pentru cei mai râvnitori, ceilalți măcar câte o dată, iar de drept și de facto, dacă nu ești bolnav măcar o dată la 40 de zile sau o dată pe lună, e și păcat în fața lui Dumnezeu să nu te spovedești și să te împărtășești.
Toată viața încercăm, prima căsătorie este încercare, a doua căsătorie este încercare, a treia căsătorie este o încercare. Primul loc de muncă abandonat este o încercare, nu mai comentez comentariile și împrejurările vieții care sunt dure, sunt aspre, sunt grele, cu urmări nefaste, dar dacă totuși îl ai pe Dumnezeu și nu te scuzi în fața lui Dumnezeu, s-ar putea cum spunem noi în proverbul popular: Să îți mai iasă și norocul în cale să nu mai dai de ghinion.
Să știți că toate aceste ghinioane se datorează și incompetenței noastre sufletești, nu intelectuale. Sunt băieți deștepți în zilele noastre, în toate domeniile, te doare mintea ce știu oamenii și cât de bine se pun la punct și se informează. Dar degeaba ești doxă de informație, dacă nu ești luminat de Dumnezeu. De spune în popor că în viață ai două trenuri: Ai ce ți-a rânduit Dumnezeu și ce ți-a pus în frunte și asta dacă te străduiești, că Dumnezeu îți poate lua așa cum îți dă. Noi foarte des ne lamentăm și spunem că așa i-a fost scris! Nu am nimic împotrivă, așa i-o fi fost scris, dar ce ai făcut rele ca să se potrivească scrisul? De ce nu ai păstrat legea lui Dumnezeu ca ceea ce scria în viața ta să fie bine? Deci, tu ai atras răul prin faptele tale și mânia lui Dumnezeu. Plata păcatului este boala sau moartea! Și atunci belele curg gârlă.
Am însemnat din nou în postul ăsta câteva elemente noi de credință. Dumneavoastră credeți că un preot când stă pe scaun și spovedește doar dezleagă și dă drumul așa ca la gară. Nu! Eu încă îi mai urmăresc pe ăia curați, pe ăia vrednici, pe ăia râvnitori și mi-a fost mare mirarea când am întrebat pe cineva: Și cum a fost ați rezolvat problema pe care am discutat-o noi? Părinte, parcă a mers mănușă. Și care a fost rugăciunea pe care ai făcut-o? Întocmai cum mi-ați spus, 40 de zile Paraclisul Maicii Domnului, cu sfințenie, nu m-am abătut o zi! Și știți că m-a luminat Dumnezeu de nu mi-a venit a crede ce mi-a ieșit din pix la scris și ce mi-a ieșit din gură la vorbit. Și am zis, da, ăsta e Dumnezeu.
Deci încă o dată trebuie să înțelegem că deși în destin, destinul, nu există așa ceva, dar în preștiința lui Dumnezeu, în viața noastră sunt scrise mii de lucruri bune pe care noi le putem pierde cu nepăsarea”, a declarat Părintele Calistrat.
Citește și Părintele Calistrat aruncă bomba despre depresie! ”Nu există nebun! Astea sunt termene inventate”