Cele mai mari salarii din economia românească le au angajaţii din sectoare precum intermedieri financiare şi asigurări, comerţ şi informaţii şi comunicaţii, arată datele de la Inspecţia Muncii, citate de Ziarul Financiar.
Astfel, sunt angajați care câștigă sume cuprinse între 190.000 şi 200.000 de lei brut, adică 111.150 şi 117.000 net pe lună, ceea ce înseamnă între circa 22.600 şi 23.780 de euro. Astfel de venituri lunare au câțiva CEO care conduc businessuri de top, a spus Raluca Pârvu, business manager în cadrul companiei de consultanţă în resurse umane BPI România, pentru ZF.
Citește și: Adrian Câciu, anunț de ultimă oră despre salariile românilor: ” Noi am început reducerea impozitării muncii”
„Sunt industrii cu performanţe şi randament ridicat şi cu marje de profit semnificative. Foarte probabil aceste remuneraţii sunt decise de un consiliu de administraţie, includ indicatori foarte concreţi de performanţă şi fac parte dintr-un pachet financiar care include şi bonusuri”, a explicat expertul în HR.
La polul opus, România are mai mult de 1,7 milioane de contracte de muncă plătite cu salariul minim pe economie, aproape o treime din totalul contractelor de muncă cu normă întreagă, potrivit raportului Inspecţiei Muncii. Cele mai multe contracte de muncă plătite cu salariul minim pe economie sunt în domenii precum comerţul şi industria prelucrătoare, aproape 680.000 de contracte de muncă, adică circa 39% dintr-un total de 1,76 milioane la nivel de economie, mai scrie Ziarul Financiar.
În comerţul cu ridicata şi cu amănuntul erau aproape 355.400 de contracte plătite cu salariul minim pe economie la începutul acestui an. În industria prelucrătoare salariile sunt puțin mai mari. Se ajunge și la 4.000 de lei brut.