Preţurile de consum au crescut în septembrie cu 0,12%, iar inflaţia anuală a urcat la 1,54%, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit cu 0,2% faţă de august, iar mărfurile nealimentare şi tarifele serviciilor cu 0,1% fiecare, potrivit INS.
În timp ce mărfurile alimentare s-au scumpit cu numai 0,02% în septembrie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la mărfuri nealimentare s-a consemnat o scumpire cu 2,4%, iar la servicii cu 2,44%. Cele mai mari scumpiri consemnate la alimente în septembrie s-au observat la citrice, al căror preţ a fost mai mare cu 21,3% faţă de decembrie şi cu peste 10% faţă de luna august. În septembrie, cel mai mult s-au ieftinit cartofii, al căror preţ a scăzut cu aproape 25% faţă de luna anterioară. Din categoria mărfurilor nealimentare, cea mai mare creştere de preţ faţă de decembrie 2013 s-a consemnat la tutun – peste 7% şi la combustibili – peste 4%. Potrivit INS, cea mai mare ieftinire ar fi fost la energie electrică, unde tarifele au scăzut cu aproape 2,3% faţă de finele lui 2013.
CITEŞTE ŞI Preţul LĂMÂILOR s-a dublat. Află care este motivul. Ce alte alimente s-au mai scumpit
Cartofii au înregistrat cea mai spectaculoasă ieftinire atît în luna septembrie, faţă de august, cu aproape 25%, cît şi de la începutul anului şi pînă în prezent, perioadă în care preţul cartofilor a scăzut cu peste 37%, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Potrivit INS, luna trecută şi zahărul s-a ieftinit, cu 1,95% faţă de luna precedentă, iar faţă de începutul anului preţurile s-au redus cu 5,45%. În schimb, în septembrie faţă de august, au crescut nu numai preţurile citricelor, cu peste 10%, ci şi ale ouălor, cu 3,13%, se mai arată în comunicatul INS. Pe de altă parte, de la începutul anului până în prezent, ouăle s-au ieftinit cu 13,04%, iar citricele cu peste 21%. Creşteri importante de preţ, de la începutul anului pînă în prezent, s-au înregistrat şi la fasole, cu 9,5%, miere, cu 6,12% şi servicii poştale, cu 5,49%. În aceeaşi perioadă, uleiul comestibil s-a ieftinit cu 6,64%.