Corneliu Vadim Tudor a avut un mare defect, pe care nu l-a negat niciodată, şi anume era slobod la gură. Din această cauză a avut multe probleme, dar a dat curs şi multor speculaţii, cum ar fi că a colaborat cu Securitatea.
În schimb, Vadim s-a plâns în repetate rânduri că a fost urmărit de Securitate. Multe voci au spus că era urmărit pentru a fi protejat, însă tribunul spunea că de fapt era persecutat.
„Ani de zile s-a mintit ca Vadim Tudor a colaborat cu securitatea. de ce? Ca era imposibil de dovedit. Eu angajamente nu am scris… tot timpul am fost turnat ca eram incomod cum sunt si acum. Angajament la Securitate nu am scris, niciun rand la Securitate nu am scris. Daca aveam ceva de spus spuneam cu voce tare”, spunea Corneliu Vadim Tudor.
Vezi> Fratele lui Corneliu Vadim Tudor face acuzaţii grave despre „CRIMINALII” Tribunului
La un moment dat s-a vorbit despre un document, care s-ar afla în dosarul lui Vadim de la CNSAS, potrivit căruia tribunul ar fi făcut poliţie politică. Vadim a spus că documentul este o făcătură.
„Eu nu numai că nu am fost colaborator al Securităţii, ci am fost urmărit în permanenţă de Securitate, 24 de ore din 24, iar atunci când aceasta încercase să mă racoleze, am refuzat-o categoric (…) Eu nu am scris niciun angajament şi nicio notă informativă niciodată. În ceea ce priveşte acel aşa-zis document, este vorba de o făcătură şi o vechitură, fără ştampilă şi fără semnătura domnului Aron Bordea (fostul şef al Direcţiei I a Securităţii), care de altfel a declarat că nu este scrisă de el şi nu o recunoaşte”, spunea Vadim.
În schimb, despre Vadim se poate spune sigur că închina ode cuplului Ceauşescu. Dovezile sunt mai mult decât clare.
„Mi se poate reprosa ca eu am scris cateva poeme despre ea. Nu am scris sa fac cariera. Eu am stat la etajul 8 intr-un bloc dintr-un cartier periferic al Bucurestilor, deci daca am facut-o am facut-o in ideea sa o conving sa ajute cultura romana si poate sa o imblanzesc. Nu e departe de gandul unui titlu de piesa celebra din opera lui shakespeare: imblanzirea scorpiei”, mai spunea tribunul.
De-a lungul anilor s-a scris că Vadim îşi turna colegii de breaslă incomozi, ba chiar îi scria lui Nicolae Ceauşescu. Una dintre turnătoriile făcute de Vadim Tudor ar fi fost cea prin care a încercat să desfiinţeze cartea „Octombrie ora opt” a lui Norman Manea, scrie evz.ro. Nemulţumit, tribunul i-a scris, pe 2 iulie 1982, direct șefului Direcției I a Securităţii, generalul-maior Aron Bordea, adresându-i-se cu „Iubite tovarășe secretar”.
„Vă rog să luaţi măsuri, prin mijlocirea minunaţilor dumneavoastră colaboratori, ca să se facă lumină în acest caz şi să nu se ascundă adevărul faţă de organele de partid. Cu mulţumiri şi deosebită afecţiune, al dumneavoastră prieten, Corneliu Vadim Tudor” .
Un alt nume turnat la Securitate ar fi Andrei Pleşu. Potrivit unei note din 1981, Vadim Tudor și pictorul Mihai Bandac au formulat o cerere pentru a semnala unele aspecte din domeniul creaţiei literar-artistice. Mai exact, cei doi afirmau ca sunt stupefiaţi de un text al criticului de artă Andrei Pleșu, intitulat „Fragment apocrif dintr-un dialog platonic”.
Însă, în 2013, într-o ediţie specială la România TV, Vadim Tudor povestea cum de fapt el însuşi a fost turnat la Securitate.
„Eu am recuperat dosarul de la securitate, in 2001-2002, am platit sa mi se multiplice cum spune legea, are 20 de volume si sunt mai multi oameni. Cristoiu ma turna acolo. Cristoiu ma turna pe mine si pe eugen barbu in 83 la doamna capitan de securitate, Stana Creta, ma turna cu subiect si predicat: au fost in biroul meu scriitorii eugen barbu si vadim tudor si l-au barfit pe nicu ceausescu si au facut si au dres”, povestea Vadim la România TV.
Corneliu Vadim Tudor a fost turnat la securitate şi de un fost coleg din PRM! Dumitru Avram le-a povestit ofiţerilor de securitate că Vadim îşi trata colegii cu superioritate şi îi jignea, folosind expresii „de prost gust”. În dosarul de la Consiliul penstru Studierea Arhivelor Securităţii, Dumitru Avram se plângea că Vadim îşi jignea colegii.
„Obişnuieşte să jignească pe mulţi colegi cu invective de felul: turnător, pigmeu, ratat. În plus are un anume fel suburban. Îmi e greu să reproduc aici expresiile de cel mai prost gust pe care le foloseşte de a se adresa atât bărbaţilor, cât şi femeilor”, se arată în dosarul de la Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securităţii.
Deşi relaţia lui Vadim cu Păunescu era una apropiată, Dumitru Avram spunea că Vadim l-ar fi bârfit pe poet.
„A fost nevoit să înceteze colaborarea cu Flacăra din cauză că l-a bârfit pe Adrian Păunescu”, se arată în document.
Drept bârfitor şi lăudăros era caracterizat şi de securiştii aflaţi pe urmele sale.
„Din punct de vedere al trasăturilor de caracter este caracterizat ca un element ușuratic, cu unele tendinţe de lăudăroşenie. În relaţiile cu colegii adoptă o atitudine de îngâmfare şi aroganţă, fapt pentru care nu este apreciat în colectivul de muncă”.
De altfel, securiştii care erau pe urmele sale spuneau că Vadim avea probleme şi cu părinţii, din cauza comportamentului rebel.
CITEŞTE ŞI: Ce se va întâmpla cu „România Mare” şi „Tricolorul”. Fiica lui Vadim Tudor a făcut ANUNŢUL
Corneliu Vadim Tudor a încetat din viaţă la vârsta de 65 de ani. Tribunul a murit, luni seară, la Centrul Clinic de Urgență de Boli Cardiovasculare al Armatei, după ce în cursul zilei a fost adus în unitatea medicală din cauza unor probleme cardiace. Moartea fulgerătoare a lui Corneliu Vadim Tudor a luat prin surprindere pe toată lumea.
Corneliu Vadim Tudor era măcinat de problemele financiare înainte să moară. Înglodat în datorii, Tribunul era disperat să facă rost de bani. Şi-a vândut maşina, căuta cumpărător pentru revista România Mare şi era dispus să se despartă de singura sa avere: obiecte şi cărţi de valoare inestimabilă. Acum, după moartea lui, văduva Tribunului face un apel disperat.
„Noi altă sursă de venit n-avem, el a murit sărac, n-a avut nimic, n-am pus nimic deoparte, tot ce a avut a dat la săraci, a dat pentru câini şi preferă să trăiască de azi pe mâine, numai să aibă alţii, să ajute oamenii, să scoată revista România Mare. Nu ştiu cum ne vom descurca, avem multe pe cap, avem un aşezământ de căţei, îl ţinea singur, nu îl ajuta nimeni, am acasă 30 de căţei, avem foarte multe cheltuieli, ele două sunt la facultate, nu am vorbit cu domnul Gigi Becali. Rugămintea mea ar fi fost dacă poate să le angajeze pe cele două fete undeva, Lidia a terminat masterul la jurnalism, cealaltă mică este la jurnalism în anul 3 şi a făcut un curs de make-up. Atâta doream, dacă poate cineva să le angajeze undeva”, a spus Doina Vadim Tudor.
În ultima sa declaraţie de avere, din 21 septembrie 2014, Corneliu Vadim Tudor preciza că nu are niciun cont. Nu avea nici case, nici terenuri, iar la capitolul autoturisme, a precizat că deţine o Dacia Logan din 2007. Vadim a menţionat, însă, adevărata sa comoară: colecţia de autografe celebre şi de obiecte care au aparţinut unor personalităţi istorice. Considera că obiectele au o valoare inestimabilă.
Chinuit de lipsa banilor, Corneliu Vadim Tudor era dispus să se despartă de câteva piese importante din colecţia sa. În urmă cu şase luni, el i-a cerut ajutor jurnalistului Ovidiu Ioaniţoaia. I-a făcut acestuia o ofertă: să-i vândă o carte cu omagii adresate lui Nicolae Ceauşescu pentru suma de 20.000 de euro. Ioaniţoaia l-a refuzat, deşi Vadim era convins că volumul valorează o avere.
Ca să facă rost de bani, Vadim a vândut o maşină de lux şi era gata să vândă şi revista România Mare pentru 700.000 de euro. Vadim Tudor estima că obiectele din colecţia sa personală valorează nu mai puţin de 20 de milioane de euro.
Mai mulţi milionari vor să salveze familia lui vadim de la sărăcie. Nick Rădoi, Gigi Becali şi chiar Oana Zăvoranu s-au oferit deja să le ajute pe soţia politicianului şi pe cele două fiice. Mai mult, un deputat vrea să o angajate la Parlament pe una dintre ele.