Bunatatile alimentare iti fac cu ochiul asa ca este usor sa mananci mai mult decat este necesar. Si, din nefericire, acum este mai usor sa vorbesti de autocontrol decat sa-l si aplici. Oare de ce mancam atat de mult si de ce asta ne face sa ne simtim inconfortabil?
Din punct de vedere fizic exageram cu mancatul pentru ca putem. Stomacul uman se poate intinde asa ca poate cuprinde si mai multa mancare. Iar cand se dilata la maximum, stomacul apasa celelalte organe. Din aceasta cauza ai senzatia de abdomen plin. Totodata stomacul si intestinele sunt pline cu gaze care adauga un plus de disconfort. Si de fiecare data cand inghitim ingeram si aer – cu atat mai mult daca bem sucuri carbogazoase ori bere. Iar aerul incepe sa ocupe mai mult spatiu decat lichidul inghitit.
Din punct de vedere mental oamenii se pot supraalimenta ca forma de gestionare a emotiilor negative in vreme ce altii sufera de tulburari alimentare. Atunci cand mancam suficient creierul trimite un mesaj hormonal – leptina – pentru a ne anunta ca suntem plini. Cand consumam alimente bogate in calorii ne simtim chiar mai satui de vreme ce ingeram o cantitate similara de alimente insa cu un continut caloric mai ridicat.
Cum sa eviti excesul alimentar si cresterea in greutate:
– bea un pahar de apa rece inainte de a incepe sa mananci – ajuta la reducerea apetitului;
– atentie la emotiile care te fac sa mananci mai mult;
– mananca incet; asteapta cel putin 20 de minute inainte de a trece la felul urmator ori de a te repezi la desert;
– mananca portii mici si o varietate de alimente pline cu nutrienti;
– ramai activ din punct de vedere fizic in timpul sarbatorilor.
Prea mult alcool
In timpul sarbatorilor de iarna oamenii au tendinta de a consuma mai mult alcool decat de obicei intrucat merg la multe petreceri si vizite. Adesea, oamenii folosesc alcoolul ca pe un instrument pentru a se simti bine ori pentru a gestiona stresul. Daca folosesti alcoolul din pricina motivului doi atunci ai grija. In general, alcoolul iti intensifica depresia, iti da somnolenta si te face sa cresti in greutate. Se estimeaza ca 40% dintre oameni folosesc Sarbatorile ca scuza pentru a bea. Si 96% dintre oameni ajung la birou mahmuri dupa sarbatori sau cunosc pe cineva care a facut asta.
Cum sa limitezi consumul de alcool:
– in timpul petrecerilor si al altor evenimente sociale bea doua pahare de acool si nu mai mult de unul pe ora;
– bea multa apa – te ajuta sa ramai hidratat cand consumi alcool, sa pastrezi controlul si sa limitezi efectele mahmurelii.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.