Planul este „o strategie pe trei ani pentru conservarea lemurienilor din Madagascar, ca răspuns la diferitele ameninţări cu care se confruntă aceste animale…Bugetul total se cifrează la 7,6 milioane de dolari (5,7 milioane de euro), de care trebuie să facem rost în următorii trei ani”, se arată într-un comunicat la Conservation International, citat de Agerpres.
Potrivit ONG-ului, din cele 105 specii cunoscute de lemurieni malgaşi, „24 sunt considerate în pericol critic, 49 sunt pe cale de dispariţie şi 20, vulnerabile”, din cauza despăduririlor care le distrug habitatul, a schimbărilor climatice, dar mai ales a braconajului. Aceste lucruri fac din lemurieni cel mai ameninţat vertebrat din lume.
„Aici sunt ucişi lemurieni în fiecare zi, vânătoarea este cea mai gravă problemă care afectează animalele„, a spus dr Russel Mittermeier, preşedintele ONG-ului, la o conferinţă de presă.
Planul prezentat miercuri prevede protejarea habitatului, îmbunătăţirea mijloacelor de subzistenţă ale ţăranilor, dezvoltarea ecoturismului, combaterea consumului de carne de animale sălbatice. Programul cuprinde o contribuţie importantă din partea comunităţilor locale şi sensibilizarea faţă de problemele de mediu. ‘Statul malgaş nu poate contribui financiar la plan din cauza situaţiei actuale, însă este importantă adoptarea lui şi asigurarea de sprijin la alte niveluri’, a completat dr Claudine Ramiarison, director general pentru Cercetare şi partenariat din Ministerul Învăţământului Superior.
Madagascarul face parte din cele 35 locuri cu mare biodiversitate din lume, găzduind 105 specii de lemurieni endemici. Considerat unul din principalele simboluri ale ţării, animalul apare pe paşapoarte, alături de zebu sau cameleon.
Citeşte şi Noi specii de lemuri descoperite în Madagascar: Animalele au mai puţin de 100 de grame