1. Elefantul african – forţa brută
Se spune despre leu că este regele junglei, însă de departe acest titlu ar trebui să-i aparţină elefantului. Elefantul african este cel mai mare animal de pe pământ, cu zero prădători naturali (omul nu se pune la socoteală). Elefanţii din zoo ştiu că omul nu este o ameninţare, aşa că nu putem compara un elefant din captivitate cu unul din sălbăticie. Acolo, orice nu e ierbivor e duşman, iar elefanţii sunt şi suficienţi de deştepţi pentru a face diferenţa. Creierul lor cântăreşte nu mai puţin de 5 kilograme. Câteodată te poţi apropia şi la 100 de metri de un elefant african, după cum s-ar putea ca şi 500 de metri să fie o distanţă prea mică.
Iar dacă te interesează să vânezi un elefant african ar trebui să ştii că o licenţă de poate costa şi 50.000 de dolari. Este legal să vânezi elefanţi africani doar că exemplarele care îşi vor intra în ţintă trebuie să fie pe ultima sută de metri din viaţă.
2. Leul african – viteză şi forţă
Deşi tigrul este şi mai mare şi mai rapid decât leul, această ultimă felină are un atu: munca în echipă. Leii au descoperit că sunt mult mai puternici împreună, iar echipa poate doborî o pradă cu mult mai mare decât membrii ei. Leii sunt probabil cele mai inteligente feline: comunică, au semnale de ambuscadă, au planuri de atac.
Cei care vor să meargă în safari pentru a vedea leul la el acasă ar trebui să ştie că s-a întâplat ca felinele să spargă cauciucurile jeep-urilor, iar pentru a scăpa de ei, oamenii folosesc înregistrări cu sunetele produse de elefanţi.
3. Viespea de mare – cea mai veninoasă creatură din apă
Mulţi oameni se întreabă care este creatura cu cel mai periculos venin din lume. Ei bine răspunsul este viespea de mare. Sunt multe specii de meduze veninoase, însă aceasta este de departe cea mai periculoasă. Are aproximativ 2 kilograme, poate atinge dimensiunile unei mingi de baschet, iar cele 15 tentaculele ajung şi la 3 metri lungime. S-a spus multă vreme că veninul ei străluceşte în întuneric, însă nu este aşa. De fapt, veninul absoarbe lumina soarelui şi meduza capătă o aură strălucitoare, însă atât timp cât soarele străluceşte, chiar şi la apus. Din fericire, acest lucru te avertizează asupra prezenţei lor. Acest venin este folosit la imobilizarea peştilor, dar dacă din nefericire te-a prins în tentacule, te va „dizolva”. Chiar dacă nu mori, îţi vei dori să o faci. Cei care au „păţit-o” au descris durerile ca fiind îngrozitoare, chinuitoare, ascuţite, dincolo de puterea imaginaţiei. Dacă însă au apucat să te învăluie cu toate tentaculele, în doar 180 de secunde veninul va ajunge în inimă. Cu toate acestea, viespea de mare a omorât până acum doar 63 de oameni, din 1884 până în prezent.
4. Taipanul – cea mai veninoasă creatură de pe uscat
Deşi nu are dimensiuni impresionate şi este destul de „timid”, preferând mai degrabă să fugă din calea animalelor mai mari decât el, taipanul are veninul de 200-400 de ori mai puternic decât şarpele cu clopoţei. Taipanul atacă doar dacă este luat prin surprindere. Poate muşca şi de 8 ori pentru a fi sigur că veninul îşi face datoria. Toxina eliberată de taipan poate omorî un om în doar 40 de minute. Cu toate acestea, nu s-a înregistrat până acum vreun caz.
5. Omul – cel mai rău animal
În toată istoria omenirii, cel mai des lucru pe care îl fac oamenii de la început şi până în prezent este să se omoare între ei. Toate animalele se luptă, însă omul duce războaie. Niciun alt animal de pe pământ nu a încercat să extermine o altă rasă. Mai mult, omul inventează noi şi noi tactici de a omorî. Şi când e vorba de crime, tot timpul se găseşte o scuză: „nu e crimă, e luptă”, „luptăm pentru libertate”, „neutralizarea inamicului” sau „doar am urmat un ordin”.
Omul este singurul animal capabil de ură, răzbunare, sadism şi câteodată toate trei la un loc.
Praful de puşcă a fost descoperit de chinezi în încercarea de a descoperi elixirul vieţii, apoi a fost folosit doar pentru amuzament la artificii. Acum este folosit la arme. Einstein habar n-a avut că teoria relativităţii va fi folosită pentru a crea arme de distrugere în masă.
Citeşte mai mult pe Sfatulpărinţilor.ro.