Potrivit depici.ro, în ultimii trei ani, la nivel naţional, părinţii au ales pentru băieţi cu precădere numele Andrei, Alexandru, Gabriel, Ionuţ şi Ştefan.
Andrei – provine din grecescul Andreas şi înseamnă „războinic”. În Noul Testament, apostolul Andrei a fost primul discipol al lui Iisus, care, conform tradiţiei, a predicat în zona Mării Negre. Sf. Andrei este protectorul României.
Alexandru – provine de la „Alexandros”, nume grecesc, care însamnă „protector al oamenilor”. Mai multe personaje din Noul Testament poartă numele de Alexandru, iar cel mai faimos om cu acest nume este Alexandru cel Mare.
Gabriel – un nume ebraic ce înseamnă „Dumnezeu e puterea mea”. Gabriel este unul dintre cei 7 arhangheli.
Ionuţ (diminutivul de la Ion) – ar proveni de la „Yochana”, nume evreiesc ce înseamnă „binecuvântarea Domnului”.
Ştefan – înseamnă „purtătorul cununei învingătorului” şi provine din greacă – Stephanos. În religie, Ştefan este considerat primul martir creştin.
În ceea ce priveşte numele pentru fete, cele mai folosite au fost Maria, Elena, Ioana, Andreea şi Alexandra, mai scrie depici.ro.
Maria – provine din grecescul Miriam, care înseamnă „copil dorit”. Se crede însă, că numele Maria îşi are adevăratele origini în Egipt, şi ar înseamna „mult iubit”. Cel mai important personaj istoric care poartă acest nume este Fecioara Maria, mama lui Iisus Hristos.
Elena – înseamnă „rază de soare” şi provine tot din Grecia.
Ioana – provine de la „Yochana”, la fel ca „Ion” şi înseamnă „binecuvântarea Domnului”.
Andreea – provine din grecescul „Andreas”, care înseamnă „războinic”.
Alexandra – este femininul numelui Alexandru şi vine de la „Alexandros”, un nume grec.