NordPass a publicat, recent, lista celor mai comune parole folosite la nivel global în 2024, iar România nu face excepție când vine vorba de lipsa de creativitate și securitate. Potrivit datelor, oamenii din România continuă să folosească parole slabe, care pot fi sparte extrem de rapid.
Managerul de parole NordPass a venit cu lista celor mai comune parole utilizate la nivel mondial. Din păcate, în România, oamenii nu se gândesc la securitate atunci când creează o parolă.
„123456” ocupă din nou locul întâi în topul celor mai folosite parole din țara noastră, fiind urmată de alte variante precum „123456789” și „12345”.
Pe de altă parte, „andreea” este una dintre puținele parole personalizate care apare în listă, având o „rezistență” de doar 17 secunde. Alte exemple includ „parola”, „qwerty123” și „steaua”- locul 10. Pe listă apare și „dinamo”, pe locul 19.
Datele arată că românii aleg parole simple din comoditate sau din lipsa unei educații digitale adecvate. Cu toate acestea, abordarea vine cu un risc major, mai ales în contextul în care atacurile cibernetice devin din ce în ce mai dese. Doar în 2023, o singură grupare de hackeri a obținut în numai doi ani 100 de milioane de euro. Astfel, parolele scurte sau formate din cifre sunt extrem de ușor de spart. Asta, folosind tehnici automate precum brute force.
Combinația „teiubesc”, ocupă locul 16 în topul celor mai utilizate parole din România, iar hackerilor le ia trei ore să o decodeze. De altfel, este singura parolă care le ridică ceva probleme atacatorilor cibernetici din cele 20 de combinații.
Dacă parola ta se află în topul de mai sus, atunci trebuie să o schimbi. Cezar Bărbuceanu, expert în securitate cibernetică la Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a venit cu o serie de sfaturi menite să ne ajute să ne protejăm conturile.
„De regulă, recomandăm utilizarea unui manager de parole. Dacă nu se vrea folosirea acestuia, o parolă puternică ar trebui să conțină caractere speciale, majuscule, litere mici, numere. Totodată, ar trebui să se evite utilizarea datelor de naștere, numerelor norocoase. Parola trebuie să fie cât mai complexă. Cu cât este mai complexă, cu atât mai greu de spart.”, a spus acesta pentru Libertatea.
Citește și: Noua înșelătorie pe telefon care te lasă fără bani pe card. Mesajul banal pe care nu trebuie să-l accesezi