Dieta Dukan
Dieta Dukan este impartita in patru parti, sau „faze”. In timp ce primele doua etape (faza de atac si faza „croaziera”) sunt concepute pentru a elimina kilogramele in plus, urmatoarele doua (faza de consolidare si cea de stabilizare), au rolul de a mentine rezultatele.
Daca ti-am povestit deja despre faza de atac aici, iata tot ce trebuie sa stii despre etapa a doua, cunoscuta si sub numele de „faza croaziera”.
Aceasta etapa va fi urmata de consolidare si stabilizare, care mentin performantele pe care le-ai obtinut. Scopul fazei de croaziera este cel mai important: acela de a te ajuta sa ajungi la greutatea ideala.
Durata acestei faze este incerta, intrucat depinde de ritmul in care reuseste corpul tau sa elimine kilogramele in plus. Se estimeaza ca in faza de croaziera o persoana normala pierde aproximativ zece kilograme in doua luni. Exista totusi si doamne care slabesc mult intr-o perioada scurta si apoi au de-a face cu o stagnare.
Alimente permise si alimente interzise
Daca in prima faza ti-a fost permis sa mananci numai alimente care contineau proteina animala, in aceasta a doua etapa se adauga din plin legumele. Ce trebuie sa faci este sa alternezi: consuma o zi intreaga proteine si legume, iar urmatoarea doar proteine. Apoi adauga din nou legume si in urmatoarea zi exclusiv proteine.
Poti sa consumi toate alimentele care ti-au fost deja permise in faza de atac, insa adauga pe lista si: rosiile, castravetii, salata verde, telina, feniculul, broccoli, andivele, spanacul, sparanghelul, prazul, fasolea verde, ardeiul, dovleceii, vinetele, varza, ciupercile, morcovii si sfecla. Interzise iti sunt: porumbul, cartofii, orezul, lintea, fasolea, mazarea, fructele.
Legumele le poti servi fierte sau crude si poti adauga din plin condimentele pe care le aveai deja incluse in lista specifica primei faze.
Dieta Paleo
Dieta Paleo reprezinta o metoda in voga pentru a slabi. Ea are insa si alte beneficii importante, intrucat reduce la jumatate riscul de cancer intestinal. Megan Fox si si Matthew McConaughey sunt doua exemple concrete ca daca ii respecti principiile, dieta Paleo te scapa de kilogramele in plus.
Adeptii acestei diete au renuntat la alimentele procesate, precum preparatele servite in restaurantele fast-food, preparatele semicongelate, paine si paste. In schimb, ei mananca doar acele alimente care erau disponibile pentru populatiile de vanatori-culegatori din paleolitic, precum fructe, legume, nuci, seminte si carne slaba.
Oamenii de stiinta au afirmat in anii 1970 ca organismul uman este mai bine adaptat pentru dietele preistorice. Insa aceasta idee a devenit una in mare voga abia dupa ce a fost publicata de nutritionista americana Loren Cordain, in 2010. Criticii ei spun ca dieta Paleo nu tine cont de felul in care au evoluat oamenii si ca un astfel de regim ar putea duce la malnutritie.
Dieta Paleo se bazeaza pe doua componente majore: alimente de origine animala si plante naturale. Cu alte cuvinte, carnea este carne, leguma e leguma, iar fructul e fruct si nimic mai mult. Nu mezeluri, lactate si dulciuri!
Astfel, dieta Paleo, in linii mari, include consumul de peste, oua, pui, curcan, rata, fructe de orice fel, proaspete sau in coaja lemnoasa, seminte si legume crescute in mod natural, fara ingrasaminte si altti aditivi care le pot modifica structura.
Aceste alimente nu doar ca asigura necesarul de vitamine, nutrienti si antioxidanti de care corpul are atata nevoie, ci au capacitatea de a reduce indicele glicemic, scazand astfel riscul de diabet, previn tulburarile digestive si obezitatea, datorita continutui crescut de fibre, care previn constipatia si confera rapid senzatia de satietate, iar proteinele continute de carne asigura energia de care avem nevoie pentru a face fata unei zile obositoare la serviciu.
Persoanele care au urmat aceasta dieta sustin ca au reusit sa slabeasca in 6 luni chiar si 30 de kilograme, fara sa se infomteze si fara sa-si dea metabolismul peste cap, deci merita incercata.
Vezi continuarea pe perfecte.ro