În perioada Crăciunului, românii se lasă adesea purtați de tentațiile culinare și nu mai țin cont de cumpătare, consumând preparatele preferate fără a ști ce efecte pot avea asupra organismului. Este important ca toate tipurile de alimente să fie consumate cu moderație pentru a preveni eventualele probleme de sănătate. Iată care sunt cele mai periculoase combinații de alimente de pe masa de Crăciun.
Aceste alimente, care au un conținut ridicat de grăsimi, sunt de obicei și extrem de sărate. Evită să consumi aceste grăsimi concentrate, care pot dăuna sistemului circulator, ficatului și pancreasului. Nu e vorba să nu te răsfeți deloc, însă încearcă să te limitezi la cantități mici pentru a nu-ți afecta sănătatea și silueta, fiind bombe calorice!
Citește și Cele mai proaste tipuri de lapte din supermarketurile din România. Ce să nu mai cumperi chiar de azi
Mâncărurile tradiționale de Crăciun includ friptură de porc, cârnați, tobă, salată de boeuf, sarmale și alte preparate care sunt adesea gătite în untură sau ulei. Dacă aceste uleiuri sunt refolosite, pot apărea substanțe cancerigene ce pătrund în alimentele prăjite, devenind periculoase pentru sănătate.
Toba, caltaboșul sau slănina afumată și fiartă sunt nelipsite de pe masa de Crăciun, dar aceste mezeluri combinate afectează digestia și funcționarea ficatului și a pancreasului. Cel mai bine este să le consumi separat cu legume proaspete sau murate pentru a echilibra aportul de grăsimi.
Crăciunul nu ar fi complet fără cozonaci, bomboane, ciocolată sau tort. Ar fi ideal să alegi doar un singur aliment dulce la masele de Crăciun.
Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează că persoanele care au ținut post trebuie să fie atente la ce alimente consumă la masa de Crăciun. O tranziție bruscă de la post la mesele de sărbători poate duce la riscuri pentru sănătate.
„După perioada de post, mai ales dacă aveți afecțiuni cronice digestive încercați să reluați progresiv alimentația. Nu modificați medicația cronică în contextul în care vreți să mâncați sau să beți pentru că există riscul să dezvoltați numeroase complicații.
Nu dați startul la mesele copioase imediat, mai ales dacă ați ținut post. Această categorie ar trebui să reia cu prudența alimentația normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe și carne de pasăre, urmate de cantități mici de ciorbă, de friptură. Alimentatele trebuie reintroduse treptat. Puteţi începe cu friptură, precedată de o salată de crudități, asociata unei granituri de legume făcută la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia.
Nu uitați că există și salate și fructe proaspete și că puteți face o plimbare în aer liber, dacă nu, veți avea de tras după excesul caloric din această perioadă.”, a spus medicul.