După ce au descoperit zborul, oamenii au fost dion ce în ce mai fascinaţi de performanţă, căutând să construiasc vehiculele cele mai rapide ce ar putea zbura cu … viteza luminii
Iată câteva dintre cele mai rapide avioane din lume:
1. Falcon HTV-2
Are o viteză uluitoare, atingând 20.921 de km/h. Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2 este, la ora actuală, cel mai rapid avion din lume. Este făcut pentru a răspunde atacurilor teroriste în numai câteva minute. Viteza lui hipersonică îl face să parcurgă, de pildă, distanţa dintre Sydney până la Londra în numai o oră. Aparatul merge însă fără pilot, din cauza vitezei sale uluitoare.
2. X-43A
Realizat de NASA, X-43A Scramjet este şi el unul dintre cele mai rapide avioane din lume. Atinge maximum de viteză la 11.265 km/h, întrecând viteza sunetului. Nici acest aparat nu este pilotat de om, are un motor special, de tip nou, numit scramjet (supersonic-combustion-ramjet). Este mai uşor şi mai mic comparativ cu alte vehicule din aceeaşi categorie care folosesc oxigenul.
3. X-15
Atinge viteza de 7.274 km/h. Este conceput astfel încât ar putea să îi convertească pe piloţi în astronauţi, deoarece urcă rapid şi fără dificultate la altitudine foarte mare. L-a folosit şi Neil Armstrong înainte de a merge pe Lună. Este vehiculul perfect de antrenament pentru amatorii de aventuri spaţiale.
4. BlackBird
Cu o viteză de 3.540 km/h, SR-71 BlackBird rămâne unul dintre cele mairapide avioane din lume. A fost construit din materiale capabile să reziste la temperaturi de până la 1.093 de grade Celsius şi a fost
construit din Titaniu, de către Lockheed Corporation. A fost în funcţiune 40 de ani şi s-a retras în 1998.
Citeşte şi SCANDALOS. Avioanele DONATE de Ion Ţiriac pentru transportul de organe ruginesc în hangar
5. MIG-25 Foxbat
Cunoscut ca fiind cel mai rapid avion de luptă din lume, MIG-25 Foxbat atinge viteza maximă de 3.219 km/h. A fost fabricat în două variante, una de recunoaştere, în anii 1960, iar cealaltă, de interceptare, care a zburat în 1972. A fost folosit şi în războiul din Golf.
6. Bell X-2 Starbuster
Cu toate că a fost un avion de succes şi a atins viteza de 3.370 de km/h, Bell X-2 Starbuster a avut unele probleme. După ce a fost lansat, principala îngrijorare a experţilor în aviaţie a fost controlul,stabilitatea acestui aparat. În noiembrie 1955, Locotenent -Colonelul Frank (Oete) Everest a făcut zborul inaugural, iar când a fost aproape de Mach3, a raportat o instabilitate severă. Apoi, căpitanul Iven C. Kincheloe a zburat cu acelaşi avion, dar din nefericire acela a fost ultimul zbor cu pilot, pentru că avionul a scăpat de sub control şi s-a prăbuşit.
7. XB-70 Valkyria
A fost creat pentru USAF de către North American Aviations, Divizia LA. Se numără printre cele mai rapide avioane din lume, atingând o viteză de 3.309 kilometri la oră. Are 6 motoare turbojet şi a debutat ca bombardier strategic în aviaţia americană. Spre deosebire de celelalte avioane convenţionale, Valkyria a fost dotat cu un sistem special de control al aportului de aer ce i-a permis să ajusteze forţa supersonică. A fost retras, dar suscită încă fascinează lumea aviaţiei.
8. MiG-31 FoxHound
Creat pentru a înlocui varianta MiG-25 FoxBat, aparatul MiG-31 FoxHound atinge viteza de 2.993 km/h şi a fost dezvoltat de către Rusia, în încercarea de a îmbunătăţi manevrabilitatea aparatului la viteze mari. Este un foarte bun avion supersonic de interceptare şi poartă patru rachete sub „burta” sa. Este o adevărată armă letală zburătoare.
9. F-15 Eagle
Acest avion de luptă american poate atinge o viteză de 2.672 km/h şi este liderul avioanelor de luptă din lume. Dotat, între altele, şi cu un sistem radar ultraperformant, avionul poate detecta şi fixa ţinte de atac mai bine decît orice alt avion de luptă. Un alt punct forte al acestui aparat este sistemul său computerizat ce îi permite să fie manevrat de un singur pilot. Motoarele foarte puternice îl ajută să atingă viteza maximă într-un timp foarte scurt.
10. General Dynamics F-111 Aardvark
După F-15, F-111 Aardvark este al doilea avion de luptă redutabil. F-111 Aardvark atinge viteza maximă de 2.655 km/h şi este în continuare folosit de către Forţele Aeriene australiene. A fost produs în anii 1960 şi a experimentat mai multe tehnologii, între care şi cea de zbor la viteză maximă sau cea de radar automat pentru teren.