Podul Qingdao Haiwan, China – 6 miliarde dolari
Are o lungime totală de 42 km şi şase benzi de trafic. În fiecare zi este străbătut de aproximativ 30.000 de maşini.
Marele Accelerator de Hadroni, Elveţia – 6 miliarde dolari
Este un accelerator de particule, construit la Centrul European de Cercetări Nucleare de lângă Geneva. Are o formă de cerc cu circumferința de 27 km, situat la 100 m sub pământ.
Oleoductul Trans-Alaska, SUA – 8 miliarde dolari
Traversează Alaska de la nord la sud, pe o distanţă de 1.288 km. Pe lângă conducta principală mai are 12 staţii de pompare. După darea sa în folosinţă, pe 20 iunie 1977, se estimează că a transportat peste 15 miliarde de barili de petrol.
Insula Palm Jumeirah, Emiratele Arabe Unite – 14 miliarde dolari
Construcţia acestei insule artificiale s-a desfăşurat în perioada 2001-2007, iar diametrul său este de 5 km.
Tunelul Greater Boston, SUA – 14,8 miliarde dolari
Este cea mai scumpă construcţie din istoria SUA. Are opt benzi de circulaţie, iar la construirea sa au participat peste 5.000 de muncitori. În tunel nu există semnal la telefonul mobil.
Hidrocentrala Celor Trei Defileuri, China – 25 miliarde dolari
Este hidrocentrala cu cea mai mare putere de operare din lume şi se află pe fluviul Yangtze, în apropiere de oraşul Sandoupin. Pentru a crea imensul baraj au fost strămutate din zonă 1,3 milioane persoane.
Hidrocentrala Itaipu, Brazilia/Paraguay – 27 miliarde dolari
Aflată pe fluviul parana, această centrală este lider mondial în producţia de energie electrică. Centrala oferă mai mult de 20% din necesarul de energie electrică al Braziliei şi aproximativ jumătate din nevoile Paraguayului. În 2009, din cauza unui accident produs aici, au rămas în beznă peste 50 de milioane de brazilieni şi aproape întreaga populaţie a Paraguayului.
Aeroportul Al Maktoum, Emiratele Arabe Unite – 33 miliarde dolari
Se află între cele mai mari 5 aeroporturi ale lumii, însă deocamdată este doar parţial operaţional. Se estimează că atunci când va fi dat integral în folosinţă el va fi tranzitat anual de 160 milioane persoane.
Aeroportul Chek Lap Kok, Hog Kong – 20 miliarde dolari
O mare parte a acestui aeroport este situată pe o insulă artificială, ceea ce explică în mare măsură costurile uriaşe ale construcţiei. Prin terminalul trei al aeroportului trec anual 50 de milioane de pasageri şi trei milioane de tone de bagaje.
Staţia Spaţială Internaţională – 157 miliarde dolari
La înfiinţarea sa şi-au adus contribuţia 15 state ale lumii. Designul preliminar a fost aprobat în 1995, iar în noiembrie 1998 Rusia a lansat pe orbită primul element al Staţiei, modulul Zorile. Staţia Spaţială Internaţională este cea mai scumpă construcţie din istoria modernă a omenirii.