Trebuie să știi, însă, că o pisică ce urinează prea des s-ar putea să aibă probleme de sănătate. Printre acestea se numără diabet, hipertiroidism sau probleme cu rinichii. Când animalul are dureri, este posibil să le asocieze cu litiera, așa că încearcă să o evite. În acest caz, este, desigur, recomandat să consulți medicul veterinar.
În general, litiera nu trebuie amplasată într-un spațiu greu accesibil. Nu trebuie să stea prea departe de activitatea socială sau prea aproape de aparate zgomotoase. Pisicile se sperie de mașina de spălat rufe sau de cea de spălat vase și evită să meargă în aceste locuri, potrivit evz.ro
Masculii urinează pentru a-și marca teritoriul, în timp ce femelele își araă, astfel, disponibilitatea pentru împerechere. Ca să scapi de mirosul neplăcut de pipi, este necesar să castrezi masculii și să sterilizezi femelele după vârsta de 6 luni.
Dacă pisica a urinat în pat, canapea sau pe covor, șterge cât mai repede locul. Masculii necastrați urinează cu mai mult testosteron, ceea ce amplifică mirosul. Din două ingrediente, însă, obții o soluție-minune care îndepărtează eficient mirosul de urină. O obții prin diluarea a 2 linguri de bicarbonat de sodiu în apă și lămâie, apoi aplici soluția pe pată cu o cârpă. Puterea abrazivă a produsului acționează asupra bacteriilor care provoacă mirosul neplăcut.
O alta soluție este combinarea acestor 3 ingrediente într-un recipient. Cantitatea de bicarbonat și peroxid de hidrogen trebuie să fie similară. Pentru suprafețele din țesătură sau piele naturală, cum ar fi covoarele, saltelele și chiar canapeaua, achiziționează-ți un detergent pe bază de enzime. Proprietățile sale descompun și evaporă acidul uric care generează mirosul de pipi de pisică. Și oțetul alb neutralizează mirosul.
Un alt amestec eficient, pentru haine și cearșafuri, poți obține amestecând apă cu bicarbonat de sodiu sau cu oțet alb. Clătește cu apă rece, atât manual, cât și în mașina de spălat.