Cele mai tari ponturi prin care să reduci consumul de energie cu până la 40%. „Omenirea resimte nevoia unui consum inteligent, astfel încât să ajute la reducerea costurilor pe care le poate avea în contextul actual al pieței. A consuma eficient înseamnă automat un consum mai mic de energie electrică, iar acest lucru va duce și la o reducere a deșeurilor. Impactul reducerii deșeurilor se vede direct în amprenta de carbon pe care noi o lăsăm. Dacă reducem cantitatea de energie electrică, atunci costurile noastre pentru plata facturilor de utilități se vor reduce automat”, a spus Anamaria Marin pentru DCNews.
Citeşte şi: Metoda genială să reduci factura la căldură. Se economisesc bani frumoşi cu o investiţie minimă
„Eficiența energetică este procesul prin care reducem cantitatea de energie electrică pentru a folosi și a utiliza în continuare aceleași produse și servicii. Eficiența energetică înseamnă, de asemenea, o reducere a risipei de energie electrică”, a spus Anamaria Marin, care a venit şi cu un exemplu: „Putem folosi un bec o anumită perioadă de timp, cu un anumit consum. Dar dacă schimbăm calitatea becului sau clasa energetică a becului respectiv, cu același consum de energie electrică putem utiliza acel consumator o perioadă mai lungă de timp sau, dacă păstrăm aceeași perioadă de timp, reducem cantitatea de energie electrică pe care o consumă”.
Citeşte şi: Metodele banale care te ajută să reduci factura la energie electrică. Rezultatele sunt uimitoare!
Aceasta are şi sfaturi practice pentru consumatori, astfel încât consumul de energie să se reducă: „Dacă mergem într-o arie unde nu e necesar să facem investiții, putem să ne gândim la locuința pe care o avem. Electrocasnicele sunt utilizate zilnic. Cu cât clasa energetică este mai bună, cu atât consumul de energie electrică va fi mai mic, depinzând bineînțeles și de modul de utilizare al aparatului. Putem să ne gândim, de exemplu, la frigider. Dacă frigiderul stă lângă o sursă de căldură, automat consumul său va crește. Deci ideal este să-l ferim de acea sursă de căldură. Încărcătoarele, pe care le lăsăm în priză, uităm de ele, produc o risipă de energie pentru că nu le utilizăm, dar ele rămân în priză. Putem lua ca exemplu becul. Dacă vorbim despre becurile cu led, acestea consumă cu până la 80 la sută mai puțin decât becurile incandescente. Cel mai mare consumator în acest sezon este centrala termică. Dacă beneficiem deja de o centrală termică ce nu e în condesare, putem opta pentru înlocuirea ei cu una performantă care are un sistem de condensare. Astfel, putem reduce consumul cu până la 40 la sută”.