CELE MAI TARI PORECLE din politică. De la Căcărău şi Unguent, până la Manivelă şi Maimuţa Curentată

În România sunt nenumărate satele în care o parte dintre locuitori sunt mai cunoscuţi după porecle decât după numele de familie, iar propensiunea poporului către a da porecle este cultivată încă de pe băncile şcolii, victimele fiind atât colegii de clasă, cât şi profesorii. Cum de unele năravuri nu scapi niciodată şi politicienii mai capătă porecle, de multe ori de la alţi politicieni, asta dacă nu le dau o mână consistentă de ajutor presa şi electoratul.
Iulian Tudor
10 iul. 2014, 07:47
CELE MAI TARI PORECLE din politică. De la Căcărău şi Unguent, până la Manivelă şi Maimuţa Curentată

În mod previzibil, preşedinţii României sunt cap de listă când vine vorba de porecle.

Încă din anii ’90, Ion Iliescu era gratulat cu apelativele Ilici, Nea Nelu’, Măi, Dragă sau Bunicuţa. Patima politică a făcut să se pricopsească şi cu mai puţin elegantul „cârpă kaghebistă”. Însă nici Iliescu nu a rămas dator cu atât mai mult cu cât calitatea de şef al statului i-a conferit o voce ce nu poate fi ignorată. După ce i-a reproşat primului-ministru Adrian Năstase că este cam arogant, o vreme, când cineva spunea „Arogantul”, ştia toată lumea că cel invocat este Năstase.

De o carieră strălucită s-a bucurat apelativul „Prostănac” pe care l-a folosit vizându-l pe Mircea Geoană. Iliescu i-a reproşat lui Geoană în 2005 unele erori făcute „ca un prostănac” în campania pentru prezidenţialele din 2004. Iar lui Geoană „prostănac” i-a rămas numele chiar dacă a reuşit să-l învingă pe Iliescu în cursa pentru şefia PSD. De porecla asta mulţi şi-au adus aminte când Geoană s-a bucurat ca un copil doar o noapte pentru că rezultatul de la alegerile prezidenţiale. Bucuria sa prematură nu a făcut decât să-i aducă o poreclă şi nevestei sale, pe care mulţi o pomenesc drept „Mihaela, dragostea mea„, reluând exprimarea folosită de soţul ei, în scurtul interval de timp cât s-a crezut preşedintele României.

Iliescu a arătat că are resurse să mai genereze porecle şi la vârsta senectuţii. Nu mai devreme de 2012, s-a referit la foştii copreşedinţi ai USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, cu un termen din lexicul oierilor, anume „cârlani”, cu precizarea că, spre deosebire de Ponta care-i „cârlan nărăvaş„, Antonescu „e mai cârlan, că-i mai bătrân„. Foarte sensibil când vine vorba de porecle, Antonescu a reacţionat imediat. „Dacă în PSD există o tradiţie a epitetului zoologic, cu o cultură mai veche în a se califica membri mai bătrâni, membri mai tineri cu nume de animale este problema domniilor lor. Îl rog cuviincios pe domnul Iliescu să facă aceste exerciţii în ferma proprie, adică la PSD”, a reacţionat Antonescu înţepat.

ŢAPUL, FELIX MOTANUL, PUFULETE, FRANKENSTEIN

Emil Constantinescu a avut doar de îndurat porecle, nefiind suficient de „spurcat la gură” pentru a-i porecli pe alţii. Cei mai îngăduitori l-au alintat Milică, restul au folosit necruţătorul „Ţapul”, din cauza ciocului pe care-l poartă.

Cu totul altfel stau lucrurile în cazul lui Traian Băsescu, acesta folosind tot felul de cuvinte mai mult sau mai puţin ofensatoare fie la adresa altor politicieni, fie la adresa unor jurnalişti. Câteva s-au transformat în porecle. Lui Dan Voiculescu i-a spus „Felix Motanul„, trimitere la numele cu care Voiculescu semna turnătoriile la Securitate, cel de Felix. De Victor Ponta a lipit numele „Dottore”, referire ironică la dubiile legate de modul în care prim-ministrul şi-a dobândit titlul de doctor în drept.

Deşi un apelativ  ce se dorea afectuos, Pufulete s-a transformat în porecla Adrianei Săftoiu încă din vremea în care ea conducea biroul de presă al PD, iar Băsescu partidul. Preşedintele e atât de bun la pus porecle încât o face şi involuntar. Astfel, accesul lacrimogen din 2004, când Theodor Stolojan s-a retras din cursa pentru prezidenţiale pentru a-i face loc, l-a făcut pe Băsescu să i se adreseze cu „Dragă Stolo’ „. Formula a fost instantaneu un hit şi a făcut caduce poreclele mai spăimoase pe care le avea fostul premier până atunci: Robocop şi Frankenstein.

CHIORU’, ZEUS…

Bineînţeles, şi Băsescu şi-a primit porţia de porecle, generate fie de meseria de bază a preşedintelui, cea de marinar, fie de defectul de la un ochi: Zeus, Marinaru’, Matrozu’ sau Chioru’. De mai multă imaginaţie în ce-l priveşte pe preşedinte a dat dovadă liberalul Ludovic Orban. Tot plecând de la ochiul mai zglobiu al şefului statului, Orban l-a comparat cu vrăjitorul malefic cu un singur ochi Sauron, din „Stăpânul inelelor”. „Aş vrea să exprim o poziţie publică la adresa domnului preşedinte Traian Băsescu, pe care o să-l şi compar cu un personaj din Stăpânul Inelului. Ţinutul întunericului stăpânit de Sauron trebuie să dispară. Nu poţi să guvernezi societatea oamenilor cu troli, nazguli, mamuţi, orci. Astăzi, PNL seamănă cu Minas Tirith, împresurat de toate aceste creaturi ale ţinutului întunericului mânuite de Sauron”, spunea Orban în ianuarie 2008, ridicând porecla la nivel de epopee.

BOMBONEL, VODCĂROIU

Dintre prim-miniştri cel mai mult de pătimit a avut Nicolae Văcăroiu. Părea că va scăpa ieftin doar cu apelativul Nea Nicu, însă un zvon persistent legat de înclinaţia sa către libaţii bahice i-a lipit eticheta Vodcăroiu, deşi bietul om, exasperat, a spus la un moment dat că nici nu are cum să bea, fiind bolnav de diabet. Nu l-a mai luat nimeni în serios, mai ales că avea şi „origini nesănătoase”, adică e din Argeş, ţinutul prunei şi al rachiului de mere.

Adrian Năstase a avut de pătimit din două cauze: situaţia sa imobiliară care l-a transformat în Năstase Patru Case şi din cauza unor presupuse iregularităţi în ce priveşte orientarea sexuală, din cauza cărora s-a ales cu apelativul Bombonel. Fostul premier a avut suficientă prezenţă de spirit încât să se ofere să dea un test de heterosexualitate cu soţiile jurnaliştilor care colportau zvonurile legate de orientarea sa sexuală, însă la situaţia locativă nu a mai avut ce face, dosarul „Zambaccian” aducându-i prima condamnare la închisoare.

UNGUENT, MICKEY MOUSE, PITICUL

Succesorul său, Călin Popescu Tăriceanu, a fost gratulat cu două porecle de un succes efemer: Răzgândeanu şi Slăbiceanu. Până în 2008, nimeni nu le mai folosea pentru că nu e de colo pentru nici un politician să rămână prim-ministru patru ani cu un guvern minoritar şi cu un Traian Băsescu ce-ţi vrea capul.

Emil Boc era ţintă sigură din cauza înălţimii sale aşa că Piticul a fost porecla ce i-a marcat mandatul.

Deşi a stat doar câteva luni la Palatul Victoria, a fost suficient ca Mihai Răzvan Ungureanu să se pricopsească cu porecla Unguent din cauza unei liste de achiziţii a RAAPPS ce conţinea diverse cosmetice. Nimeni nu a reuşit să demonstreze convingător că respectivele produse de înfrumuseţare îi erau destinate, dar când vine vorba de porecle, dovezile sunt detalii irelevante.

Premierul Victor Ponta începuse promiţător ca politician, cu o poreclă cât un titlu de nobleţe, „Micul Titulescu”. S-a ales cu ea când Adrian Năstase, în 2002, a observat asemănarea fizică dintre cei doi. Numele de „Micul Titulescu” mai era folosit şi ca un fel de sarcasm, dar totul s-a schimbat atunci când Dan Diaconescu, supranumit şi „Domnu’ Dan”, după exprimarea reverenţioasă a fanilor OTV, s-a uitat mai atent şi a făcut o constatare şi mai judicioasă în ce-l priveşte pe Ponta, anume că seamănă de fapt cu Mickey Mouse. „Domnul Ponta seamană cu Mickey Mouse şi a fost şi motivul pentru care am ales să candidez acolo în Târgu Jiu. Chiar seamănă cu acest personaj care este unul drăguţ, care ne-a înveselit copilăriile tuturor”, spunea DD-ul în noiembrie 2012. Ponta mai are o poreclă cu care este „sancţionat”: Pinocchio.

CĂCĂRĂU

De mare succes a fost şi porecla lui Crin Antonescu, Căcărău. Deşi la prima vedere pare a viza modul în care un tranzit intestinal defectuos afectează buna dispoziţie, la origine ar fi, pare-se, întrucât povestea e departe de a fi sigură, faptul că cei din familia Antonescu sunt cunoscuţi de mai multe generaţii, sub numele de „ai lui Căcărău„. De-i adevărată sau nu, lui Antonescu nu i-a picat bine. „Nu am niciun dubiu că e o făcătură de presă, pentru că nu am auzit în viaţa mea acest nume sau această poreclă. E o făcătură de presă, care a pornit nu ştiu de unde (…) Nu am habar, e o făcătură de presă şi e o făcătură de proastă calitate”, spunea iritat fostul lider al PNL în 2012. Pe vremuri, când avea o freză mai pitorească, lui Crin Antonescu i se spunea şi Mireille Mathieu, cu a cărei cofură cea a liberalului aducea izbitor.

Antonescu este unul dintre puţinii liberali cu o poreclă, aceasta fiind mai degrabă o specialitate a PDL şi a PDL. Lista e impresionantă, iar printre cele mai inspirate este porecla lui Ioan Oltean, „Nelu Mexicanu„, din cauza mustăţii şi a figurii osoase ce aduce aminte de personajele malefice de origine mexicană din westernurile anilor ’50-’60.

NUŢI, TANTI NUŢI

Lui Vasile Blaga i se spune Bulldogul din cauza formei feţei, dar şi a stilului autoritar cu care conduce treburile partidului. În 2008 a încercat, în campania pentru primăria Bucureştilor, să îşi transforme porecla în renume inclusiv prin materiale electorale pe care apărea figura unui bulldog, însă a pierdut în faţa lui „Sorinache” Oprescu.

Tot în PDL, pe la colţuri şi cu jumătate de gură, lui Adriean Videanu i se mai spune Vicleanu’. Fostul primar de la sectorul 3, Liviu Negoiţă, este alintat Livache. Însă cea mai cunoscută poreclă este cea a primarului din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, achiziţionată de pe vremea când răcnea de pe marginea terenului de fotbal la arbitrii care-i „oropseau” echipa, Ceahlăul. Presa sportivă a scris că Ştefan ar fi cerut un „Pinalti”, varianta moldovenească de la penalty. N-a stat nimeni să se intereseze că în Moldova nu se spune „Pinalti” la loviturile de la 11 metri, Ştefan s-a pricopsit cu o poreclă. Mai mult, colegul său de partid Theodor Stolojan a luat de porecla drept nume, adresându-se într-un miting electoral lui Ştefan cu „domnul Pinalti”, spre amuzamentul asistenţei.

În ce o priveşte pe Elena Udrea, mai toată lumea a folosit apelativul „Nuţi” sau „tanti Nuţi„.

Doar Vadim Tudor, numit prin presă şi WC Tudor tocmai din cauza potopului de insulte pe care le deversează, a dat dovadă de mai multă fantezie folosind „Nimfa din Pleşcoi„, plecând tot de la o poveste apocrifă cum că actualul preşedinte al PMP s-ar trage din comuna unde se fabrică celebrii cârnaţi. Deh, fire de poet!

MANIVELĂ, ALMANAHE, ABRAMBURICA

Apucături livreşti are şi Teodor Baconschi care a numit-o pe Raluca TurcanEgeria lui Stolojan”, pentru ca imediat să arunce şi o insultă grosolană numind-o pe deputată drept „adulatoarea umedă” a lui Blaga. Stolojan nu s-a scandalizat şi, ca om practic, s-a informat ce-i aia o Egerie. „Mărturisesc că m-am dus la dicţionar să văd ce înseamnă egerie şi am văzut că e ‘consilier, advisor’. Atunci m-am liniştit”, a spus Stolojan. Culmea, Egeria a fost tot o nimfă care l-ar fi sfătuit pe regele legendar al Romei Numa Pompilius asupra modului în care urmau să fie adoraţi zeii. Fostul deputat PDL Anca Constantinescu s-a ales cu porecla „Ciocu’ mic” când a folosit expresia ca „argument” într-o dezbatere parlamentară la începutul anului 2005.

Poreclele pesediştilor sunt la fel de pitoreşti. Şerban Mihăilescu era numit Micky Şpagă încă de pe vremea când era secretar general al guvernului Năstase. A încercat el să ameninţe jurnaliştii care folosesc porecla cu instanţa, însă s-a lăsat păgubaş dându-şi seama că va trebui să târască prin tribunale mai toată presa română.

Miron Mitrea era supranumit „Manivelă” încă de pe vremea când era şeful de sindicat al şoferilor. Dintre femei, Ecaterina Andronescu s-a ales cu porecla „Abramburica” din vremea guvernului Năstase când, ca toţi predecesorii şi succesorii săi, s-a apucat să reformeze învăţământul românesc până în pragul haosului. Porecla i s-a tras după ce schimbarea metodologiei examenului de bacalaureat i-a ameţit bine şi pe profesori, şi pe elevi.

Campionul la porecle este primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, toate din cauza încăierărilor brutale pe care le are cu limba română: „Care Este”, „Almanahe” sau „Goagăl”.

GUZGANUL ROZALIU, MAIMUŢA CURENTATĂ

O sonoritate aparte are şi porecla lui Viorel Hrebenciuc, „Guzganul Rozaliu„. Lui Hrebe i se trage de la Cristian Tudor Popescu, exasperat în urmă cu ani buni de interesul pesedistului pentru politica editorială a ziarului „Adevărul”.

De altfel, „CTP-ul” mai are la activ o poreclă cu o carieră de succes: „Varanul” pentru Dan Voiculescu. Preşedintele fondator al PC nu s-a supărat, deşi varanul este o reptilă cât se poate de respingătoare. „Varanul, din câte știu eu, e un animal foarte puternic care are doi ficaţi şi pe care indiferent cum îl arunci el cade bine, se aşează pe burtă. Foarte puternic, un crocodil mare”, spunea Voiculescu. Cert e că porecla a ajuns şi în presa internaţională când este pomenit numele lui Voiculescu.

Pe lista politicienilor cu porecle mai sunt fosta deputată PD,, Anca Constantinescu, alias Ciocu’ mic, şi Marius Marinescu, cunoscut ca Bideu.

George Becali rămâne şi el cunoscut ca „maimuţa curentată”, etichetă ce i-a fost aplicată de Corneliu Vadim Tudor. Becali şi-a mai încasat de la Vadim şi alte apelative: „banditul Căcărează”, „Sifiliticul”, „aschimodia fricoasă” sau „vânzator de iaurt”.

 

Spynews
TikTokerul Alin s-a întors la mama fiicei sale după despărțirea de Dana Badea. A recunoscut, cu ochii în lacrimi, că a iubit-o mereu pe Sibel: „A fost viața mea, credeți-mă” / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce au făcut 4 români la un restaurant din Thassos: “Să le fie rușine”
Capital.ro
UE a dat ordin. România e obligată să se conformeze: Directivele sunt obligatorii
Playtech.ro
ȘOC! Mariana Bitang a AJUNS de nerecunoscut! Doamna gimnasticii românești e SCHIMBATĂ total
DailyBusiness
Vouchere de 18.000 de lei. ASTĂZI S-A FĂCUT PRIMA PLATĂ!
Adevarul
Armata ucraineană avansează în Kursk și ia zeci de prizonieri. Rusia a început să-și retragă trupe din Ucraina
Spynews
Ema Uta, ținta hackerilor! Fosta iubită a lui Alex Bodi cere ajutor de urgență / FOTO
Spynews
Marina Almășan, primul interviu după problemele pe care le-a avut cu fostul iubit, Georgică Cornu: „Să îmi mai spăl puțin creierul”. Destinația în care a plecat vedeta TVR
Evz.ro
Aplicațiile Facebook și TikTok, interzise în timpul programului. Motivul din spatele deciziei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Experții în medicină avertizează! De ce NU trebuie să bei vara cafea
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Cât costă o porție de hamsie pe litoralul Mării Negre, în minivacanța de Sfânta Maria! Prețurile nu sunt deloc mici
Capital.ro
Mașinile sunt INTERZISE! Restricțiile se aplică începând cu 16 august, ora 18:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Moartă la 32 de ani după ce medicii i-au ignorat simptomele! De ce boală suferea, de fapt
substantial.ro
OMS declara mpox urgenta de sanatate publica de interes international
MediaFlux
Se dă și A DOUA MĂRIRE a pensiei. ANUNȚUL șefului Casei de Pensii, Daniel Baciu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...