Fosilele găsite în nord-vestul Australiei, în regiunea Pilbara, au aproape 3,5 miliarde de ani vechime. Ele sunt nişte urme lăsate de bacterii apărute la doar un miliard de ani după formarea Pământului.
Cercetătorul Nora Noffke, de la Universitatea Old Dominion, care a lucrat la proiect, spune că descoperirea ar putea ajuta roverul Curiosity de pe Marte în căutarea vieţii pe Planeta Roşie. Ea a declarat pentru Washington Post că acestea sunt cele mai vechi fosile descoperite până acum. „Sunt cei mai bătrâni strămoşi ai noştri”, a spus Nora.
Fosilele sunt nişte urme care arată precum nişte pânze de păianjen sculptate în gresie de către organismele care interacţionau cu sedimentele. Bacteriile ar fi fost legate între ele prin aceste structuri complexe. Se crede că microbii antici trăiau cu sulf, la fel ca mulţi din ziua de azi.
Profesorul Noffke şi colegii ei au măsurat carbon din roci. Ei au descoperit semnătura carbonului-13 „organic”, care aparţine fiinţelor vii.
Descoperirea ar putea ajuta misiunile care caută viaţă pe Marte, unde astfel de dovezi ale vieţii ar putea fi chiar mai bine conservate decât pe Terra datorită lipsei proceselor geologice. Roverul Curiosity de la NASA este echipat cu instrumentele necesare pentru a detecta fosile similare, spune profesorul Noffke.