Aceste fotografii reprezintă cele mai vechi imagini din Univers. În centrul imaginilor se află un roi de galaxii – Abell 2744, un grup de mai multe sute de galaxii aflat la 3,5 miliarde de ani lumină de Pământ. Cele mai vechi imagini sunt însă cele de pe fundal, care corespund unor galaxii aflate la peste 12 miliarde de ani lumină şi a căror lumină a fost intensificată de imensa atracţie gravitaţională exercitată de clusterul Abell 2744 în cadrul unui fenomen de lentilă gravitaţională, scrie Agerpres.
„Am avut norocul să beneficiem de o conlucrare între telescopul naturii – reprezentat de acest masiv cluster de galaxii – şi telescopul Hubble pentru a obţine cele mai vechi imagini din Universul nostru, de până acum”, a comentat Jennifer Lotz de la Space Telescope Science Institute din Baltimore.
Noile fotografii cu durată de expunere mare realizate de Hubble dezvăluie aproximativ 3.000 de galaxii în fundal, pe lângă cele câteva sute de galaxii din prim-plan.
Galaxiile aflate în fundal par de aproximativ 10 – 20 de ori mai mari decât erau în realitate, din cauza efectului de lentilă gravitaţională.
Aceste fotografii de mare detaliu îi pot ajuta pe oamenii de ştiinţă să conceapă o hartă a aglomerărilor de materie întunecată din Univers – misterioasa substanţă care ar constitui, conform calculelor, 83% din materia din Univers şi 23% din masa-energia sa – urmărind modul în care această materie întunecată distorsionează lumina de fundal.