Urmele de picioare au peste 800.000 de ani vechime şi au fost găsite pe ţărmurile Happisburgh. Acestea sunt o dovadă a existenţei oamenilor în nordul Europei în timpuri străvechi.
Amprentele au fost descrise drept „una dintre cele mai importante descoperiri, dacă nu chiar cea mai importantă descoperire din Marea Britanie”, potrivit dr. Nick Ashton de la British Museum.
„Va rescrie felul în care înţelegem istoria Marii Britanii şi a Europei”, a mai spus expertul.
Amprentele au fost găsite în luna mai 2013 şi sunt singurele de această vechime din Europa. Doar trei seturi de urme de picioare sunt mai vechi şi se află în Africa. Din păcate, acestea au fost acoperite de apă la puţin timp după ce au fost identificate.
Experţii au făcut fotografii şi au realizat modele 3D ale amprentelor. Analizele sugerează că acestea sunt umane şi aparţin mai multor persoane, posibil 5, dintre care un bărbat adult şi câţiva copii. Cea mai mare dintre ele ar fi avut mărimea 42.
Nu se ştie exact despre ce oameni este vorba. Experţii spun că ar putea aparţine unei specii denumite Homo antecessor, care ar fi trăit în sudul Europei pe atunci, dar care ar fi ajuns în Anglia pe o bucată de pământ care lega Marea Britanie de Europa, în urmă cu un milion de ani. Aceşti oameni ar fi dispărut în urmă cu circa 800.000 de ani din cauza unui climat prea rece pentru ei, la puţin timp după ce au lăsat amprentele.
Acum 500.000 de ani trăia în Marea Britanie o specie denumită Homo heidelbergensis, care ar fi evoluat în oamenii de neanderthal, în urmă cu 400.000 de ani. Oamenii de neanderthal ar fi trăit în Marea Britanie până acum crica 40.000 de ani, la sosirea speciei noastre, Homo sapiens.
Nu există fosile ale antecessor în Happisburgh, dar există alte dovezi ale prezenţei acestei specii.