Postul Paştelui a început luni 3 martie 2025 şi se va încheia sâmbătă 19 aprilie 2025. Primele două greșeli alimentar fac referire la mâncatul excesiv și la consumul de produse ultraprocesate.
Una dintre cele mai frecvente greșeli făcute în Postul Paştelui este consumul excesiv de mâncare, chiar și a alimentelor permise. Mihaela Bilic precizează că, în timpul postului, nu trebuie să fii sătul, ci să mânânci cât să supraviețuiești. Postul presupune experimentarea senzației de foame și un consum moderat de alimente. De asemenea, alimentele ultraprocesate, cum sunt prăjelile, produsele de patiserie sau alimentele ambalate, sunt pline de grăsimi nesănătoase și calorii, fiind dăunătoare pentru organism.
„Mâncatul excesiv – principiul de bază al postului alimentar este să nu fii sătul, să mănânci cât să supraviețuiești. Obiectivul nu este să te îndopi cu produsele permise, ci să experimentezi senzația de foame. Consumul de produse ultraprocesate, de proastă calitate, pline de grăsimi, cu multe calorii – evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este ambalat, bogat în soia și grăsimi vegetale. Încercați să gătiți mâncăruri simple, multe legume, leguminoase, verdețuri și crudități (ciorbe, tocănițe, ghiveci)”, a precizat nutrişionista pentru Libertatea.
Citeşte şi: Alimentul minune care te ajută să pierzi din greutate. Mihaela Bilic: „Putem să slăbim cu stomacul plin”
Pe listă se adaugă consumul de zahăr, dar și excesul de sare și de grăsime. Deși zahărul nu este interzis în postul religios, acesta poate duce la creșterea stresului oxidativ în organism și poate contribui la apariția afecțiunilor precum ficatul steatozic și colesterolul ridicat. Pe e altă parte, alimentele procesate, precum pateurile vegetale, șnițelele de soia sau cașcavalul de post, sunt adesea bogate în sare și grăsimi, ceea ce obosește ficatul și solicită metabolismul.
„Consumul de zahăr – postul religios nu interzice zahărul, deși el este principalul vinovat pentru creșterea stresului oxidativ din organism, ne ruginește și ne îmbătrânește. De la zahăr facem ficat steatozic și colesterol în sânge. Ciocolata neagră și fructele sunt dulciuri sănătoase în post, nu deserturi vegane! Excesul de sare și de grăsime prezente în alimentele procesate (pate vegetal, șnițel de soia, cașcaval de post) – obosesc ficatul, solicită metabolismul și mecanismele de detoxifiere”, a mai spus Mihaela Bilic.