Anul trecut, fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, anunța o „taxă de solidaritate” pentru pensiile speciale mai mari de 10.000 de lei. Ulterior ministru a declarat că ar putea să fie vizate toate pensiile, nu numai cele speciale, și nici n-a mai fost sigur dacă pragul era de 10.000 de lei. Tot în 2019 a existat un proiect privind eliminarea pensiilor și indemnizațiilor „speciale”, care aproape a trecut de Parlament. Deși primise un raport favorabil din partea Comisiei pentru muncă și protecție socială, din Camera Deputaților, proiectul nu a ajuns în parlamentul României, ceea ce înseamnă că pensiile speciale vor continua să fie încasate, cel puțin un timp. Rămâne de văzut ce vor decide parlamentarii la întoarcerea din vacanță.
Conform statisticilor, în România există mai mult de 150.000 de persoane care au primit pensie nu în funcție de contributivitate, ci în baza unor legi speciale. În 2018, aceste persoane au încasat de la stat peste 8 miliarde de lei, potrivit economica.net. Cu totul altfel ar fi arătat lucrurile dacă pensia lor ar fi fost acordată în baza contribuției virate lună de lună.
Cea mai mare pensie specială primită în România aparține unui magistrat și este de 74.000 de lei. Dacă pensia ar fi fost calculată în baza contribuției plătite la sistemul asigurărilor sociale, pensia respectivă nu ar fi depășit 4.000 de lei.