Cele șapte ingrediente pe care nu trebuie să le pui în salată dacă ești la dietă. Printre ingredientele pe care majoritatea celor care sunt la dietă aleg să le pună în salate se numără brânza, nucile, bucăţile de bacon prăjit sau crutoanele.
Experții în nutriție atrag atenția că aceste adaosuri nu sunt deloc indicate și asta pentru că transformă o salată sănătoasă într-o bombă calorică.
Astfel, nutriționiștii le recomandă amatorilor de salate să evite baconul pentru că deși, are un gust bun, el poate aduce preparatului circa 400 de calorii şi 30 de grame de grăsime. Mai mult, aceștia atrag atenția că baconul foarte procesat are la bază grăsimi trans, sare şi chiar zahăr.
Cei care își doresc totuși să aibă și ceva crocant printre frunzele de salată pot să înlocuiască baconul cu ridichi sau ardei gras, potrivit CSID.
Totodată, cei care țin foarte mult la kilogramele lor ar trebui să evite să adauge crutoane în salată pentru că este ca și cum ar consuma-o cu pâine. Specialiștii spun că cei care au acest obicei ar trebui să renunțe la el și asta pentru că crutoanele, care de cele mai multe ori sunt prăjite, în combinație cu salata aduc foarte multe calorii, dar şi câteva grame de grăsime nesănătoasă.
Prăjelile sunt și ele pe lista ingredientelor care pot transforma salata într-o bombă calorică. În această categorie este inclus puiul, peștele sau creveții. Experții atrag atenția că aceste ingrediente care în mod normal sunt sănătoase pot deveni un pericol pentru dietă atunci când sunt scăldate la propriu în ulei, ori tăvălite printr-un strat generos de făină și pesmet.
Pe lista ingredientelor care nu au ce să caute în salată se află și dressinguri-le cremoase și maioneză. Nutriționiștii spun că aceste sosuri din comerț zădărnicesc toate eforturile de menținere a greutății deoarece sunt pline de calorii și grăsimi.
De exemplu, un pliculeţ de maioneză conţine între 110 şi 150 de calorii, cam cât are o salată. Cu toate acestea, astfel de sosuri pot fi înlocuite cu o vinegretă sau un sos de iaurt cu puţină zeamă de lămâie.
Mezelurile și șunca sunt și ele de evitat. Fie că este vorba despre şunca de Praga, cea de pui ori de curcan, acestea nu au ce să caute în salate pentru că sunt hiperprocesate şi aduc acele proteine de care organismul are nevoie, ci doar calorii, grăsime şi sare.
Nici nucile glazurate nu au ce să caute în salate pentru că aduc organismului o cantitate suplimentară de zahăr, care nu face decât să crească pofta de mâncare şi alimenteze dependenţa de dulce.
Brânza, nu este neapărat o alegere nepotrivită însă, nutriționiștii subliniază faptul că trebuie acordată o atenție sporită sortimentului și cantității. De exemplu, brânza cheddar are un conţinut ridicat de calciu şi proteine, însă vine la pachet cu multe grăsimi saturate.
Ei bine, experții spun că porţia corectă de brânză este jumătate din cea de carne, adică maximum 70 de grame pentru telemea şi numai 30-35 de grame când vine vorba de parmezan, caşcavaluri şi brânză.
Citește și Ce să nu pui niciodată în salată. Mihaela Bilic: „Îngrașă mai tare decât untul și slănina!”