Volodimir Zelensky speră că aderarea la NATO va scoate Ucraina din imaps, însă, victoria e departe de a se materializa. Unii membri cheie ai alianței se opun acestui lucru, conform POLITICO.
Patru oficiali și diplomați din Statele Unite ale Americii au confirmat, sub protecția anonimatului, că Germania și SUA sunt printre cele mai mari puteri care amână aderarea Ucrainei la NATO, potrivit sursei citate.
Citește și: Ucraina atacă Rusia unde o doare tare: la fabricile de băutură
Membri cheie ai alianței se tem că vor fi atrași într-un război cu Rusia.
„Până în prezent, alianța nu a ajuns la punctul în care este pregătită să ofere calitatea de membru sau o invitație Ucrainei”, a declarat publicației, ambasadorul SUA la NATO, Julianna Smith.
Nu doar Germania și SUA se opun ca Ucraina să fie invitată imediat să adere la NATO. Ungaria și Slovacia nu susțin nici ele demersul, dar din alte motive. Actualii lideri ai acestor țări sunt populiști cu un discurs în general pro-Kremlin. Mai mult, premierul Viktor Orban a blocat finanțarea UE pentru înarmarea Ucrainei și s-a retras din programul NATO de a trmite armament la Kiev. Orban spune despre planul de victorie al lui Volodimir Zelensky că este „mai mult decât îngrozitor”.
Premierul slovacm Robert Fico, a avertizat la începutul lunii octombrie că aderarea Ucrainei la NATO ar putea declanșa „Al Treilea Război Mondial” și a dat asigurări că „nu va fi niciodată de acord” cu acest lucru.
Există state care se opun din umbră. „Țări precum Belgia, Slovenia sau Spania se ascund pe spatele SUA și al Germaniei. Nu vor”, a spus unul dintre oficialii NATO.
Un alt oficial spune că țările „susțin ideea în abstract, dar odată ce se va apropia de materializare”, se vor opune public.
Cu toate astea, oficialii care au vorbit cu POLITICO au dat de înțeles că nici Statele Unite, nici Germania nu se opun total unei posibile aderări a Ucrainei în alianță.
„Primul punct (și unul foarte important) este invitația de aderare la NATO. Acum. Va determina modul în care partenerii văd locul Ucrainei în arhitectura de securitate”, a spus Zelenski pe 16 octombrie când a prezentat planul în parlamentul Ucrainei.