Serviciile secrete britanice, MI5, care au urmărit pista timp de 8 ani, nu l-au considerat o ‘ameninţare iminentă’, deşi cu trei zile înainte de asasinat el a proferat sloganuri incendiare la uşile unui magazin din Woolwich şi a încercat să recruteze ‘fraţi’ musulmani pentru a se alătura jihadului în Siria.
Primul avertisment (2000)
Primul avertisment s-a produs chiar în adolescenţă, când era încă creştin şi locuia cu părinţii săi nigerieni, Tina şi Toni, la Romford. Îl luaseră cu ei pentru a-l îndepărta de ‘proastele influenţe’ din cartierele din sudul Londrei. Michael Adebolajo (căruia i se spunea ‘Naan’) şi fratele său Jeremiah (cunoscut ca ‘Jell’) fumau marihuana şi intraseră într-o bandă de tineri tâlhari. Potrivit foştilor colegi de clasă de la Marshall Park School, cei doi erau mici traficanţi de droguri şi cunoscuţi pentru furtul de telefoane sub ameninţarea armelor. De atunci au început să mânuiască arme albe. A fost arestat pentru ‘comportament violent’ şi a stat mai multe zile după gratii.
Al doilea avertisment (2006)
Adebolajo (28 de ani) s-a convertit la islam la 17 ani, pe când studia la Greenwich University. Invazia din Afganistan a fost primul motiv de furie, însă detonatorul a fost trimiterea trupelor britanice în Irak de premierul Tony Blair. Influenţa cea mai directă asupra lui a fost Omar Bakri Muhamad, liderul grupului radical islamic Al-Muhajiroun. În 2006, după patru ani de la convertirea sa, el a fost arestat la Old Baley, în ciocnirile dintre poliţie şi un grup de extremişti care protestau pentru procesul unui tânăr radical care ceruse moartea pentru soldaţii care luptă în Irak. Adebajo s-a exprimat de mai multe ori în favoarea ‘dreptului de a-i decapita pe cei care insultă islamul’.
Al treilea avertisment (2007)
Adebolajo s-a alăturat protestului unor radicali din faţa comisariatului de poliţie din Paddington Green, principalul centru de detenţie pentru suspecţii de terorism după atentatele teroriste din 2005. Tânărul a fost fotografiat alături de Anjem Choudary, mâna dreaptă a lui Omar Bakri, ‘ayatollahul din Tottenham’ (expulzat din Marea Britanie şi exilat în Liban trei ani mai târziu). Cei doi se aflau în fruntea grupului Al-Muhajiroun, interzis din 2010. Adebolajo a menţinut contactul cu cei doi lideri şi îl consideră pe Bakri ghidul său spiritual.
Al patrulea avertisment (2007)
Michael Adebolajo intră alături de prietenul său Michael Adebolawe (complice la uciderea militarului Lee Rigby) în grupul de rugăciune de la Glyndon, creat de Usman Ali, membru şi el în Al-Muhajiroun. Fusese expulzat din Centrul Islamic din Greenwich, care era considerat un adevărat cuib de viespi de tineri jihadişti.
Al cincilea avertisment (2010)
Adebolajo este arestat în Kenya alături de alţi cinci tineri când încercau să intre în gruparea radicală Al-Shabaab din Somalia. Potrivit declaraţiilor acordate BBC de prietenul său Abu Nusaybah, Adebolajo a fost maltratat şi supus unor abuzuri sexuale în timp ce se afla în mâinile agenţilor MI5, care i-au propus să spioneze şi militanţi radicali în favoarea lor (potrivit relatărilor prietenului său). Ziarul The Guardian a confirmat că Adebolajo a contactat un avocat pentru a denunţa hărţuirea la care era supus de MI5. Potrivit lui Nusaybah, incidentul din Kenya a contribuit la radicalizarea acestuia. Totuşi MI5 au continuat să-l considere ‘un element periferic’ şi nu ‘o ameninţare iminentă’.
Al şaselea avertisment (2013)
Cu trei zile înainte de uciderea militarului Lee Rigby, mai mulţi martori l-au auzit pe Adebolajo justificând ‘războiul sfânt pe pământ britanic’, în predicile sale zilnice la uşile magazinelor din Poundland şi High Street din Woolwich, unde comportamentul său agresiv trezise suspiciunile trecătorilor, inclusiv ale ‘fraţilor’ musulmani. Dar avertismentele au fost trecute cu vederea de MI5, în timp ce experţii în terorism consideră că ne aflăm în prezenţa unui caz tipic de ‘lup solitar’, care scapă de sub controlul oricărei organizaţii şi decide să acţioneze pe cont propriu.