Cele trei ingrediente din SHAORMA cu de toate care sunt o bombă pentru sănătate: „Sosurile sunt cea mai mare problemă”

Cât de periculoasă este, de fapt, shaorma pentru sănătate. Acest produs adorat de români poate conține ingrediente care nu sunt tocmai cele potrivite
Alina Costache
29 iun. 2024, 08:37
Cele trei ingrediente din SHAORMA cu de toate care sunt o bombă pentru sănătate: „Sosurile sunt cea mai mare problemă”
Cele mai periculoase ingrediente din shaorma

Sorin Gadola, fondatorul festivalului Untold și fiul milionarului Ștefan Gadola, a vorbit despre cât de periculoasă este shaorma. Acest declicios preparat adorat de toți românii este, de fapt, un inamic al sănătății. Ce ingrediente din acest produs trebuie să eviți pentru a rămâne sănătos.

Mulți sunt de părere că shorma nu este periculoasă, pentru că are carne coaptă și legume proaspete, dar există ingrediente mai puțin sănătoase.

Diana Gadola, soția findatorului Untold, a atras atenția, în primul rând, asupra lipiilor. Este foarte important să știm ce ingrediente conțin acestea.

„Partea bună este că, mai nou, suntem obligați să punem în meniuri toate ingredientele. Și pentru mine este un deliciu să mă uit în meniuri. Nu știu dacă ați avut vreodată curiozitatea să vă uitați… Să ne gândim, de exemplu, la shaorma. Vorbim despre lipie… dacă lipia este făcută clasic merge, însă de obicei sunt din acelea cumpărate, cu vreo 15 ingrediente. Trebuie să aibă doar vreo trei patru ingrediente, nu 15! Iar carnea din comerț, nu mai este un secret să vorbim despre hormoni, furaje…”, a explicat Diana Gadola.

Citește și: Shaorma gratis cu de toate pentru elevii din Vaslui care obțin nota 10 la BAC: „Vrem să le oferim un mic moment de relaxare”

Mai mult, și cartofii reprezintă un pericol pentru sănătate din cauza modului în care sunt preparați. Aceștia sunt, de obicei, scufundați în ulei rafinat, care poate fi toxic și este adesea refolosit, ceea poate conduce la compuși nocivi. Acest mod de preparare poate fi asociat chiar cu o formă de boală, spune Diana Gadolea.

Ea sugerează că ne putem bucura de alimentele pe care le iubim, de tip fast-food (pizza, șnițele, shaorma), și dacă le preparăm acasă într-un mod sănătos.

„Dacă o facem acasă, sau dacă facem pizza sau transformăm șnițelele clasice la cuptor, cu carne sănătoasă, dacă transformăm toată această mâncare în ceva homemade, fără prăjeală, făcut la cuptor, cu o lipie, o pâinică, este o variantă mult mai sănătoasă. Și îți satisfaci o poftă”, spune Gadola.

Sorin Gadola a subliniat și el de ce sosurile sunt foarte problematice în dieta noastră. El susine că sosurile folosite în industria alimentară sunt pline de ingrediente nocive, precum amidonul modificat, potențiatorii de aromă și uleiuri rafinate, care sunt extrem de dăunătoare pentru sănătate.

Una dintre cele mai mari probleme este că aceste sosuri dau dependență. De exemplu, ketchupul conține cantități mari de sirop de porumb bogat în fructoză, zahăr și potențiatori de arome. Aceste ingrediente stimulează creierul și ne fac să dorim mai mult. Astfel, consumatorii devin consumatori fideli, fidelitatea lor fiind menținutță prin utilizarea de sare, grăsimi și zahăr în sosuri.

Citește și: Mihaela Bilic, regim atipic! Ce consumă medicul nutriționist, de fapt: „Shaorma și pizza, atunci răspunsul este da”

Consecințele consumului excesiv de sosuri nu se opresc la creșterea dependenței alimentare. Gadola avertizează că aceste ingrediente nocive pot duce la o multitudine de probleme de sănătate. Sarea în exces poate contribui la hipertensiune arterială și probleme cardiace, în timp ce grăsimile și zahărul rafinat pot fi factori de risc pentru obezitate, diabet și alte afecțiuni metabolice.

„Sosurile sunt cea mai mare problemă atât la fast food cât și la majoritatea restaurantelor. Cu toții știm că o salată fără sos, un kebab sau o shaorma fără sos, nu are niciun gust. De ce?

Pentru că se pune amidon modificat, potențiator de arome, foarte mult ulei rafinat ca să dea impresia de grăsime, de consistență, și uleiul acela rafinat este foarte nociv. Cum îi spunem noi, ulei de candelă…

Sosurile sunt și adictive și duc la un produs foarte adictiv, de acolo și multitudinea de probleme. Ketchupul, de exemplu, are foarte mult porumb sau sirop de porumb, zahăr, nu foarte multe roșii, și potențiator de arome. Pentru combinația asta care conține zahăr, creierul percepe că este bun și mai vrei. Și devii client fidel.

Prin sare rafinată, prin grăsimi, prin uleiul rafinat și prin zahărul rafinat, prin astea trei elemente îmi fac clienți fideli. Nu ar fi o problemă dacă toate aceste lucruri nu ar duce la boală”, a explicat și Sorin Gadola în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

Spynews
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță se căsătoresc! Dana Budeanu a spus când va avea loc nunta
Fanatik.ro
Horoscop rune Mihai Voropchievici. Zodia care renaște din propria cenușă în iulie 2024
Capital.ro
Șoferii pe motorină sau benzină, TAXAŢI în plus. Decizie în România de luni, 1 iulie
Playtech.ro
ȘOC! I-au ieșit SÂNII URIAȘI din rochie! Viviana Sposub, GAFĂ de INFARCT, a arătat TOT
DailyBusiness
Scumpiri colosale de la 1 iulie! Cât au ajuns să coste carburanții astăzi!
Adevarul
Era Macron ia sfârșit. Ce înseamnă rezultatul alegerilor legislative pentru politica din Franța
Spynews
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar fi vrut să cucerească o cunoștință de-a ei: ”A încercat să o cumpere cu o pereche de adidași și 2.000 euro” / VIDEO
Spynews
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Evz.ro
Vin scumpirile peste români. Benzina și motorina, prețuri mai mari după ce Guvernul a crescut acciza
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
Cancan.ro
BAC 2024 | Rezolvarea subiectelor la limba română de la Bacalaureat. Unde au greșit majoritatea elevilor
Playsport.ro
BREAKING NEWS: Canalul care transmitea meciurile din Liga 1 s-a ÎNCHIS ASTĂZI!
kanald.ro
Cum s-a petrecut accidentul cumplit de pe Drumul Morții E85. Cinci persoane au decedat, iar o alta a fost transportată la spital
Capital.ro
Ungurii devin stăpânii Europei. Totul se schimbă de azi, 1 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula acestuia
substantial.ro
Carburanții s-au scumpit din nou în urma creșterii accizei
MediaFlux
TRAGEDIE în ROMÂNIA! Au MURIT pe LOC
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?