Limba română include 31 de litere în alfabetul său, iar dintre acestea trei se folosesc foarte rar, iar una dintre ele se află la începutul a numai câteva cuvinte. Acestea, adăugat oficial în alfabet abia în 1982, au fost integrate deoarece s-a identificat nevoia încorporării anumitor cuvinte provenite din alte limbi.
Cele trei litere care se folosesc foarte rar în limba română sunt „q”, „w” și „y”, care au fost incluse în alfabet pentru facilitarea împrumutării de cuvinte din limbi străine sau pentru integrarea neologismelor din limbi străine, precum engleza sau franceza. Înainte de a fi adăugate în dicționar, cuvintele cu aceste litere se aflau deja în limbajul de zi cu zi, însă nu erau reprezentate standardizat.
Una dintre cele mai puțin folosite litere din limba română, „Q”, apare în principal în cuvinte împrumutate din alte limbi, precum „quasar” (fenomen cosmic), „quiche” (o tartă franceză) sau „quintet” (grup muzical format din cinci membri). Totuși, litera este utilizată rar în cuvintele uzuale și nu face parte din vocabularul tradițional românesc.
Citește și : Cuvânt simplu pe care mulți români îl spun și scriu greșit. Tu știi care este forma corectă?
Litera „W”, a doua cea mai puțin folosită literă din limba română, este mai prezentă decât „Q” datorită adoptării sale în cuvinte tehnice și de origine engleză, precum „weekend”, „whisky”, „workshop” sau „wolfram”. În DEX apar aproximativ 33 de cuvinte care încep cu această literă. Desigur, mai este folosiă și ca simbol științific.
Citește și : Test IQ pentru genii! Corectaţi ecuaţia 9 + 11 = 6 mutând un singur băţ de chibrit
Litera „Y” este cea mai puțin folosită literă din limba română, iar în DEX doar 14 cuvinte încep cu aceasta. Printre ele, termeni precum „yoga”, „yoghin”, „yală”, „yankeu” sau „yemenit”. În știință, este simbolul chimic al elementului Ytriu.