Cele trei reguli esenţiale în Postul Paştelui explicate de părintele Vasile Ioana. Pentru a fi liniștit, fericit și bine cu tine, cât și cu ceilalți din jurul tău este necesar să respecţi trei reguli esenţiale.
Părintele Vasile Ioana subliniază că postul nu este doar despre abținerea de la mâncare, ci și despre eliminarea răutății din inimile noastre. „Trei lucruri ar trebui să înțelegem, degeaba ții post de mâncare, dacă nu ții și de răutate. Dacă ești tot rău sau rea, dacă toți cauți numai rău la celălalt și te focusezi doar pe ce e este în neregulă, atunci degeaba ții post. În primul rând, postul este despre purificare și pocăință, să vrei să fii o variantă mai bună a ta. Dacă ești rău, mânios, hai să fiu mai bun, să începi să cauți lucrurile bune din oameni. Trebuie să identifici lucrurile care nu sunt atât de bune la tine, ăsta e primul lucru esențial”, a declarat părintele Vasile Ioana, în cadrul emisiunii Exclusiv VIP de laPrima TV.
Citeşte şi: Cum ții corect Postul Negru. 10 reguli ale părintelui Argatu
O altă directivă vitală în post este angajarea activă în viața bisericii. Părintele Ioana încurajează credincioșii să se alăture sfintelor slujbe și să se roage mai mult: „Al doilea lucru esențial în post este să te conectezi cu viața bisericii, pentru că acum oferă momente extraordinare, slujbele toate ne pregătesc pentru Înviere. Te spovedești, împărtășești, te unești cu Hristos, iar biserica te învață, tu stai aici și vei ieși cum iese rufa de la mașina de spălat. Deci du-te la biserică în această perioadă, vei avea doar de câștigat”.
În final, părintele Vasile Ioana subliniază importanța faptelor bune și a reducerii timpului petrecut pe ecrane: „Al treilea lucru extrem de important este fapta buna. Degeaba postești, dacă nu faci și fapt bune. Cel mai bun lucru pentru tine însuți este să te liniștești puțin. În loc să stai 3 ore pe social media, redu, stai mai puțin, nu e în regulă. Ne risipește și e cel mai bun cadou pe care ți-l poți face în post. Nu te poți liniști cu fața în ecrane. Dacă reducem asta, maximizăm rugăciunea. Îndemn oamenii în post să consume mai puțin ecran, eu când mă rog închid tot, inclusiv lumina, e atât de frumos. Apoi, fapta cea mai bună o poți face către cel sărman care are nevoie de ajutor. Bine ar fi să-ți zică cineva zilnic „Mulțumesc!”. Să vezi ce bine o să te simți la finalul zilei, când îngerul tău se duce sus cu fapta ta bună, asta recomand oamenilor”.
În concluzie, respectarea acestor trei principii esențiale – purificarea interioară, participarea activă la slujbe și faptele bune – ne va ajuta să trăim un Post al Paștelui autentic și să ne pregătim sufletele pentru Învierea Domnului.